http://www.myx.cz

Zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele ve zkušební době

Zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele ve zkušební době

Pracovněprávní vztahy

Založeno: 3. 2. 2012
Počet příspěvků: 8
Nejnovější příspěvek: 21. 2. 2012 15:32
Dobrý den, dne 30.12.2011 jsem obdržela od zaměstnavatele Zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele ve zkušební době v souladu s ust. § 66 ods.1 zákona č.262/2006Sb., ZK, že mi tímto ruší pracovní poměr ve zkušební době. Pracovní poměr s ohledem na zkušební dobu skončí dne 3.1.2012. Do uplynutí této doby je nutné odevzdat včechen majetek, který jste užívala, nevyčerpaný zůstatek dovolené Vám bude proplacen ve výplatě za leden 2011. Můj dotaz zní: Dne 30.12.2011 ráno jsem byla po noční 11 hodinové směně. Zrušení mi bylo předáno po ukončení směny. Hned jsem odjela k lékařce a ta mi dnem 30.12.2011 vystavila PN. Počítá se ještě den 30.12.2011 jako odpracovaný, byla jsem po noční ? Došlo k přerušení zkušební doby a pracovní poměr nemůže být ukončen k 3.1.2012 ? Mám nárok na 21 dnů PN hrazenou zaměstnavatelem, měla jsem normálně naplánované směny na celý měsíc od zaměstnavatele a v prvním lednovém týdnu jsem měla čerpat od 3.1.12 4 dny staré dovolené? Mzdový účetní mě upozornil na rozdíl mezi slovem zrušení a skončení. Nevím jak tomu mám rozumět. Dále mi vystavil zápočtový list k 3.1.2012. Doopravdy nedošlo k přerušení PNkou zkušební doby. Na mzdovou pásku za měsíc 12/2011 mi zapsal PN na dny 30. a 31. 12 2011. Neměl mi začátek na pásce posunout až od 31.12.2011, pokud se 30.12.2011 počítá jako den odpracovaný, volno po noční směně a nemá toto vliv na přerušení zkušební doby? A poslední dotaz je ohledně poslední věty o tom zůstatku dovolené, že bude peoplacena ve výplatě za leden 2011, v té době jsem u zaměstnavatele v ádném případě nepracovala. Nastoupila jsem 4.10.2011. Jedná se o závažné pochybení ze strany zaměstnavatele a tudíž by mohlo být zrušení pracovního poměru neplatné? Děkuji za odpovědi,je jich moc a nevím jestli jsem se dostatečně srozumitelně popsala. Byla by možná nějaká podrobnější konzultace ? Ivana Šustrová

Příspěvky v diskusi Zrušení pracovního poměru ze ...
Přidat příspěvek
RE: Zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele ve zkušební době
Autor: Petr Bukovjan
vloženo: 19. 2. 2012 11:39:03
Dobrý den. V praxi existuje více názorů na to, jak posuzovat zákaz adresovaný zaměstnavateli zrušit PP ve zkušební době v době prvních 21 kalendářních dnů nemoci, jestliže k předání písemnosti došlo dříve, než byl zaměstnanec uznán nemocným. Stanovisko AKV, které zastávám i já, je takové, že pokud k předání (doručení) zrušení ve zkušební době došlo dříve, PP skončí, byť by to mělo být až v době nemoci (ve Vašem případě dne 3.1.2012). Tento den se objevil ve Vašem potvrzení o zaměstnání oprávněně. Pokud jste dne 30.12.2011 skončila noční a ten den už jste neměla naplánovánu směnu, je první den období 21 dnů pro účely náhrady až následující den.
vloženo: 20. 2. 2012 09:11:21
Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Chtěla bych se Vás ještě zeptat, když jsem v den nástupu podepsala pracovní smlouvu až po obědě, kdy jsem již měla odpracováno cca 5 hod a byl tudíž pracovní poměr uzavřen tzv. ústně ateprve následně slouva podepsána včetně zkušební doby na 3 měsíce, a ta se nesmí uzavírat ústně a byla podpisem uzavřena až po nástupu na směnu, není uzavření zkušební doby neplatné a tudíž bych neměla zkušební dobu a nemohla bych dostat zrušení PP ve zkušební době. A ještě jsem se dočetla, že v tu chvíli vniká PP na dobu neurčitou. Byla jsem za právníkem, ale ten mi i přesto nedoporučil podat žalobu na zaměstnavatele. Moc děkuji za odpově´d
RE: RE: Zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele ve zkušební době
vloženo: 20. 2. 2012 20:59:16
Jde o to, jak byste prokázala přesný okamžik podpisu pracovní smlouvy včetně ujednání o zkušební době.
RE: RE: RE: Zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele ve zkušební době
vloženo: 20. 2. 2012 21:56:10
Dobrý večer, děkuji za rychlou reakci na můj dotaz. Ten den jsme byly 3 zdr.sestry, které to taky podepisovaly ve stejném čase to za prvé, ale protože ty tam ještě pracují, nevím jestli by byly ochotny svědčit. Za druhé hned po podpisu, jsm se registrovaly v docházce ( otisky prstů, kde je zaznamenán čas, ty dvě taky, šly jsme po sobě. A za třetí na 100% pan ředitel v dn nástupu nebyl v 7,00 v sídle, právě že přijel během dopoledne a řekl nám ať se stavíme po obědě podepsat smlouvy, bylo u toho dostsvědků včetně vrchní sestry. Ale všichni dosud pracují u zaměstnavatele. To bylo to co mi řekl právník, že záleží na svědectví a stačí aby svěděk řekl, že si už přesně nepamatuje. I ředitel může tvrdit, že tam hned ráno byl a pak odjel. Nemám jistotu zda i on se musí při příchodu a odchodu tzv. otisknout a dále do tzv. sjetiny docházky se dá zasahovat ručně. To je asi ten největší problém, abych do toho nemusela zatahovat zaměstnance, dokázat, že ředitel nebyl ráno přítomen. Hezký večer
RE: RE: RE: RE: Zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele ve zkušební době
vloženo: 20. 2. 2012 22:07:12
p.s. A z toho vyplývá poučenínejen pro mě, ale možná pro všechny co čtou tyto stránky a zjistila jsem, že jich není málo. Učíme se z vlastních chyb. Příště budu na pracovní smlouvu psát nejen datum převzetí, jméno ale asi hlavně taky čas. Myslite, že to by v mém konkrétním případě pomohlo ???? Pracovala jsem 10let v manažerské pozici, ale takhle jsem se ke svým zaměstnancům nikdy nechovala. Co na to etika ?? Ta se asi v dnešních časech moc nenosí. A než bych něco vysoudila, při častých novelách ZK už by to zase neplatilo. Chtěla jsem pomoc nejen sobě ale i ostatním, kteří se třeba bojí a nebo nemají finanční prostředky na soudní výlohy a musí spíš rychle hledat další práci a zase je ve zkušební době vyhodí a tak pořád dokola a snad nejhůř jsme na tom my 50+. Jsme vysoké mzdové náklady a nasbírané zkušenosti jsou nám prd platné, nkdo o ně nestojí a nemáme je ani komu předat. Tvrdá realita Děkuji
vloženo: 21. 2. 2012 11:59:52
Dobrý den,paní Šustrová. Na jednu stranu chápu Vaše rozhořčení, pan Bukovjan odpověděl odborně k otázce, ale trošku bych to obrátila. Zrušení pracovního poměru ve zkušební době je právem obou smluvních stran, jak Vaší tak zaměstnavatele. Zaměstnavatel tohoto práva využil. Píšete, že hned jste tedy odjela k lékařce. Byla jste nemocná? Myslím, že ne, protože tento postup používá mnoho zaměstnanců s tím, jak to zaměstnavateli "nandají". Položte si otázku, pokud by Vám nebylo předáno ukončení PP ve zk.době a PP by nadále pokračoval, zda byste také řešila, v kolik hodin jste smlouvu podepsala. Beru to z pozice člověka, který s lidmi pracuje, takže to neberte nějak zle, ale v dnešní době je nutno to brát ze všech úhlů. Neomlouvám chování žádného zaměstnavatele, ale mám štěstí, že pracuji ve firmě, kde byla dohoda vždy na prvním místě a myslím, že nikdo nestrádá. Jen se snažím poukázat na to, že zam-ci prostě řeší svůj problém tím, že bezdůvodně odejdou na nemocenskou a vlastně si tím moc nepomohou. Přeji hodně zdaru.
vloženo: 21. 2. 2012 15:24:28
Ano, to je ostatně jeden z důvodů, proč jsem toho názopru, že pozdější nemoc nerozhoduje. Ale sahat do svědomí nikomu nechci.
vloženo: 21. 2. 2012 15:32:09
Dobrý den, paní Sedláčková, moc děkuji za Vaši odpověď. Souhlasím s Vámí, že PN je v takových případech zneužívána. Já jsem to nechtěla zaměstnavateli nandat, v žádném případě. Jsem ČID, z manažerské pozice jsem odešla na vlastní žádost, syndrom vyhoření. doopravdy jsem se psychicky zhroutila, po celou zkušební dobu jsem nebyla zaměstnavatelem kritizována za práci zdr. sestry, zapracovala jsem se a byla jsem ráda, že mám rozepsány služby na měsíc leden a že jsem úspěšně prošla zkušební dobou, dokonce jsem dostala v listopadu prémie 1500,-. Souhlasím s Vámi, že slušně se dohodnout je to nejlepší a zároveň chápu zaměstnavatele, že má právo bez důvodu propustit ve zkušební době. Ale já jsem pracovala co nejlépe jsem uměla a dalo by se říci, že jsem z manažerky vrchní sestry musela začít od začátku jako zdr. sestra, nebylo to jednoduché. Ale jsem ráda a také jsem panu řediteli poděkovala, že mi dal tu možnost stát jak se říká na druhé straně PPV. Já bych se ale takhle k zaměstnancům nechovala. Toť pouze můj osobní názor. Jinak doopravdy děkuji za Vaši reakci.