http://www.myx.cz

Proplacení dovolené o mateřské dovolené

Proplacení dovolené o mateřské dovolené

Dovolená

Založeno: 3. 2. 2009
Počet příspěvků: 374
Zařazení: Dovolená
Nejnovější příspěvek: 4. 4. 2011 14:22
Můžu proplatit zůstatek nevyčerpané dovolené po skončení mateřské dovolené nebo musí zaměstnankyně dovolenou vyčerpat a po té nastoupit na rodičosvský příspěvek? Děkuji Iva

Příspěvky v diskusi Proplacení dovolené o ...
Přidat příspěvek
čerpání řádné dovolené mezi mateřskou a rodičovskou
Autor: Dana
vloženo: 26. 10. 2009 21:24:25
Prosím o Váš názor, jak postupovat v případě, že si zaměstnankyně požádá o čerpání řádné dovolené po MD a na jeden z těchto dnů připadne svátek. Před nástupem na MD pracovala v nepřetržitém provozu. Je nutné jí pro tento účel ponechat její harmonogram směn, aby bylo možné posoudit, ve které dny má dovolenou čerpat? Pokud svátek připadne na její pracovní den, přísluší jí náhrada mzdy? Na tuto problematiku jsem četla více názorů a stále nevím, který je ten správný. Děkuji předem za odpověď.
dovolena
Autor: Bohdana illichmannova
vloženo: 29. 10. 2009 22:33:03
Dobry den,prosim o rado. 1.dite se mi narodilo v dubnu 2006, nasledovala rodicovska dovolena, zmena majitele podniku kde pracuji ,a 2.dite se narodilo v unoru 2009.do prace jsem mezi tim vubec nenastoupila.mam za druhou materskou dovolenou narok na nejakou radnou dovolenou, nebo proplaceni dovolene, a mela jsem o neco pozadat(proplaceni dovolene?), nebo je to automaticke?nebo nemam na nic narok?dekuji velmi za odpoved
RE: dovolena
Autor: Petr Bukovjan
vloženo: 30. 10. 2009 09:46:51
Dobrý den. Je jisté jen to, že Vám nevzniklo právo an dovolenou za rok 207, který jste celý čerpala rdičovskou dovolenou. Pokud jde o rok 2006 a 2008, popř. 2009, musíte napsat konkrétní data, dovolenou za ně určitě něšjakou máte, jen bez dat není patrné, jakou.
RE: čerpání řádné dovolené mezi mateřskou a rodičovskou
vloženo: 30. 10. 2009 09:49:09
Dobrý den. Ano, existuje na to více názorů a zálěží na Vás, který si vyberete. jeden říká, že se uplatní obecné pravidlo, že svátek se do dovolené nezapočítává, že zaměstnanec by měl dostat kompenzaci za svátek a dovolenou tento den jakoby nemá. Druhý názor vychází z toho, že by stejně ve svátek nepracoval, tak proč svátek vlastně řešit. Pokud se rozhodnete pro ten první výklad, musíte yvcházet z jeho harmonogramu směn, jak píšete. Horší by bylo, pokud byste pro něho žádný neměli, protože jste s tím nepočítali.
RE: Proplacení dovolené při meteřské
vloženo: 30. 10. 2009 10:10:47
Dobrý den. No, věru nesnadná záležitost a škoda, že jste nepožádala o čerpání dovolené bezprostředně po skončení mateřské dovolené, protože pak byste nemusela nic takového řešit. Nepíšete, jakou výměru dovolené za kalendářní rok u zaměstnavatele máte. Budu vycházet z toho, že 4 týdny. Pokud jde o rok 2005, vzniklo Vám právo na celou výměru dovolené za kalendářní rok, za nemoc se krátit nemohlo. Problém je v tom, že tato dovolená měla být vyčerpána do konce roku 2006 a pokud nebyla, tak zřejmě propadla. Teprve od 1.1.2007 totiž zákoník práce obsahuje pravidlo, že pokud důvodem nemožnosti ji vyčerpat je rodičovská dovolená, tak dovolená nepropadá a zaměstnavatel ji určí až po skončení zmíněné překážky v práci. Co se týče roku 2008, tam ke krácení dojde, tím pádem nebudete mít právo na 4 týdny a nebude na to dopadat pravidlo o povinném čerpání dovolené. Jak se usneslo též Kolegium AKV, je na zaměstnaavteli, zdali tuto dovolenu proplatí (nejlépe na konci roku 2009), nebo Vám ji potáhne dál, každopádně o ni nepřijdete.
Proplacení dovolené při mateřské
vloženo: 30. 10. 2009 17:46:15
Dobrý den, na mateřskou jsem nastoupila 1.11.2008. 30.12.2008 se mi narodila dcera. V roce 2008 mi podle pásky zbyl 1den dovolené. 16.5.2009 jsem žádala o proplacení dovolené za rok 2008 a 2009 ( celkem 21 dnů ). Naše mzdová účetní mi dovolenou proplatila, ale dle mého názoru udělala chybu. Proplatila mi 8 a půl dne a použitý průměr zkrátila cca o polovinu. Když jsem jí volala, tak mi řekla, že nemám nárok na proplacení celé dovolené, ale jen její části a použitý průměr prý našla v loňském roce. Když jsem se dívala na mé pásky z loňska, tak nejnižší průměrné náhrady jsem měla 145 Kč a nejvyšší 166 a ona mi počítala 82 Kč. Můžete mi prosím poradit jak to vlastně je, zda mám právo na proplacení celé dovolené s nekrácenou průměrnou náhradou? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den
rodičovský příspěvek a zaměstnanec
Autor: Pavla Fialková
vloženo: 2. 11. 2009 10:42:52
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem na mateské dovolené, k 15.10. mi skončila mateřská a od 16.10. jsem vedená užř jako rodičovský příspěvěk, mám ještě nárok na vyplacení dovolené ze zaměstnání. V zaměstnání mi bylo řečeno, že musím buďto nastoupit do práce a nebo dát výpověď aby mi byla proplacena dovolená, proto se ptám, protože jsem si myslela že pořád jsem v zaměstnání vedená. moc děkuji Fialková
RE: rodičovský příspěvek a zaměstnanec
vloženo: 2. 11. 2009 12:43:31
Dobrý den. Bohužel jste nevyužila možnosti, kterou Vám ZP dává ve svém ustanovení § 217 odst. 5 a nepožádala o čerpání dovolené bezprostředně po skončení mateřské dovolené. Proplatit Vám tuto dovolenou zaměstnavatel skutečně nemůže (v úvahu k proplacení pichází jen dovolená nad rámec 4 týdnů, ale to až na konci příštího roku). Zároveň Vám ale nepropadá, budete ji čerpat po skončení rodičovské dovolené.
Re: Proplacení dovolené o mateřské dovolené
Autor: Jana
vloženo: 3. 2. 2009 12:18:51
proplácet lze pouze při ukončení PP, musí čerpat(v postatě jde o správné použití druhu mzdy, protože do práce stejně nejde)
RE: Re: Proplacení dovolené o mateřské dovolené
vloženo: 14. 4. 2009 16:07:23
Dobrý den. Jen doplňuji...proplatit nevyčerpanou dovolenou po skončení mateřské dovolené skutečně nemůžete (jedině, že by ve stejném okamžiku končil též pracovní poměr). Čerpat ji ale po skončení mateřské dovolené zaměstnankyně také nemusí, přichází v úvahu též varianta, že by na základě své žádosti rovnou nastoupila na rodičovskou dovolenou. Podotýkám ale, že tím by si uškodila, protože pak by se jí dovolená mohla v důsledku toho krátit.
dovolená
Autor: Lenka
vloženo: 15. 5. 2009 10:28:02
Dobrý den, na konci října 2008 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, v listopadu jsem dostala odměny a teď v roce 2009/květen žádam o výběr zůstatku dovolené za rok 2008 a o dovolenou za rok 2009...ráda bych se informovala, jakým průměrem bude tato dovolená zaplacená..bude to průměr za 4 čtvrtletí, nebo to budeprůměr pravděpodobný...děkují za odpověď, s přáním pěkného dne
RE: dovolená
vloženo: 15. 5. 2009 19:57:34
V rozhodném období, což je předchozí čvtrtletí, ve vašem případě leden-březen 2009, jste neměla žádný příjem, musí tedy zaměstnavatel stanovit průměr pravděpodobný.
Dovolená
Autor: Martina
vloženo: 3. 8. 2009 18:32:54
Dobrý den, na mateřskou jsem nastoupila 15.11.2008. 4.12.2008 se mi narodili dvojčata. V roce 2008 mi podle pásky zbylo 18 dní dovolené. 7.7.2009 jsem žádala o proplacení dovolené za ro 2008 a 2009. Dnes mi volala paní ze mzdovky, že mi dovolenou nemůže proplatit, jenom si ji můžu vybrat a po tu dobu nemám nárok na rodičovský příspěvek. Volala jsem na ÚP - odbor soc. podpory, u kterého jsem vyřizovala výši rodič. příspěvku (7600,-) a dobu trvání rodič. dovolené (3 roky) a tam mi řekli, že rodič. příspěvek v době řádné dovolené dostanu. Kdo má pravdu? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den
RE: Dovolená
vloženo: 3. 8. 2009 20:47:36
Dobrý den. Mzdová účetní má pravdu v tom, že nevyčerpanou dovolenou Vám nemůže po skončení mateřské dovolené proplatit náhradou mzdy, že ale máte právo požádat zaměstnavatele o její čerpání bezprostředně po skončení zmíněné překážky v práci. Z dotazu není zřejmé, jestli ji opravdu čerpáte, či nikoli. Pokud jde o poskytování rodičovského příspěvku, pravdu má samozřejmě úřad práce. To, že byste čerpala řádnou dovolenou (mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou), neznamená nemožnost pobírat rodičovský příspěvek, ba naopak to tak zaměstnankyně zpravidla dělají. Mzdová účetní si zřejmě spojila rodičovský příspěvek s dobou rodičovské dovolené, což spolu ale nijak nesouvisí. Ostatně i Vy ve své otázce píšete, že jste si na úřadu práce vyřizovala rodičovskou dovolenou (3 roky), což ale není pravda. Rodičovskou dovolenou jako překážku v práci Vám poskytuje zaměstnavatel a úřad práce s ní nemá nic společného. Doba, o které se zmiňujete, je dobou pobírání rodičovského příspěvku, ve Vašem případě v základní výměře.
Dovolena
Autor: Petra
vloženo: 6. 8. 2009 15:53:57
Dobry den, od 25.6.2009 jsem na nemocenske (rizikove tehotenstvi) a pravdepodobne az do porodu na neschopence budu. Mam jeste 30 dni dovolene (25 letosni, 5 dni lonske). Jaky mam zvolit postup? Lze pozadat o jeji proplaceni pri nastupu na materskou? Nebo je lepsi ukoncit neschopenku o 6 tydnu drive a dovolenou si vybrat? Dekuji moc.
RE: Dovolena
vloženo: 6. 8. 2009 16:03:53
Dobrý den. Pokud jde o loňskou dovolenou, jde zřejmě o dovolenou nad rozsah 4 týdny (vycházím z toho, že ve vztahu k roku 2008 jste 4 týdny dovolené čerpala) a tu Vám je zaměstnavatel povinen proplatit po skončení roku 2009, jestliže si ji do té doby nevyčerpáte nebo nepožádáte o její převdení do roku 2010. Přijít o ni každopádně nemůžete. Co se týče letošní dovolené, zaměstnavatel Vám ji proplatit při nástupu na mateřskou nemůže. Můžete si ji vyčerpat před nástupem na mateřskou (pokud Vám lékař ukončí neschopenku a zaměstnavatel vyhoví žádosti o čerpání dovolené v tomto termínu), nebo o její čerpání požádáte zaměstnavatele v souladu s § 217 odst. 5 ZP tak, abyste ji čerpala bezprostředně po skončení mateřské dovolené (zaměstnavatel Vám musí vyhovět, navíc byste mohla čerpat zároveň též dovolenou za rok 2010, jestliže splníte čerpáním mateřské dovolené v roce 2010 podmínku 60 "odpracovaných" dnů). Nepíšete, kdy máte nastoupit na mateřskou dovolenou. Pokud byste totiž v důsledku nemoci zameškala v roce 2009 alespoň 100 pracovních dnů, dovolená za tento rok se Vám bude krátit podle § 223 odst. 1 ZP.
RE: RE: Dovolena
Autor: Petra
vloženo: 6. 8. 2009 18:13:47
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď, na mateřskou bych měla nastoupit koncem prosince, tudíž více jak 100 dní asi zameškám, tj. dovolená by se mi pravděpodobně tudíž krátila.
Čerpání dovolené
Autor: Daniela
vloženo: 13. 8. 2009 12:48:03
Dobrý den, na mateřskou dovolenou budu nastupovat pravděpodobně 26.9.2009 (termín porodu mám 8.11.09). Za rok 2009 mi zbývá ještě 11 dní dovolené. Pokud bych nastoupila na mateřskou v tento termín, nejspíš splňuji podmínku odpracovaných 60 dnů v roce 2010. Mám tedy nárok za rok 2010 na celých 20 dní dovolené? Mohu po ukončení mateřské dovolené při čerpání této dovolené (11+20 dní) zároveň pobírat rodičovský příspěvěk? Znamená to, že mi zaměstnavatel zaplatí tuto dovolenou stejně jako při čerpání kdykoliv jindy a ještě dostanu zaplacený od úřadu práce rodičovský příspěvek? Předem děkuji za odpověď.
RE: Čerpání dovolené
vloženo: 13. 8. 2009 13:20:29
Dobrý den. Ano, je to přesně tak. Pokud čerpáním mateřské dovolené splníte v roce 2010 podmínku odpracování 60 dnů a požádáte zaměstnavatele dle § 217 odst. 5 ZP, abyste po jejím skončení bezprostředně čerpala nevyčerpanou dovolenou (z roku 2009 i 2010), musí Vám vyhovět a budete skutečně čřerpat 31 dnů dovolené. ty Vám zaměstnavatel proplatí náhradou mzdy ve výši průměrného výdělku a již v této době můžete i pobírat rodičovský příspěvk od úřadu práce. Jeho pobírání není s výdělečnou činností a výší příjmu vůbec spojeno.
mateřská dovolená
Autor: Míša
vloženo: 14. 8. 2009 10:34:15
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Jsem OSVČ a teď od 1.8.2009 si platím nemocenské pojištění. Budu si platit 400 Kč měsíčně. S přítelem však plánujeme rodinu, proto jsem se chtěla zeptat, dokdy by bylo dobré počkat s početím miminka, abych měla nárok na mateřskou dovolenou (v minulosti jsem si nem. poj. neplatila) a také, jestli pokud bych za čas zjistila, že jsem těhotná, by stačilo si začít platit víc, abych měla nárok na nejvyšší mateřskou, která, jak jsem se někde dočetla je letos až téměř 29 tis.? Pokud však otěhotním např. koncem roku 2009 / začátkem roku 2010, předpokládám, že již budou výše mateřské jinak (po novém roce se vždy mění). Nevíte, jestli se nedá již takto s předstihem zjistit, jaké budou dávky v roce 2010? Děkuji moc za odpověď a omlouvám se za možná trochu zmatený dotaz :)
RE: Pro Evu_PPM
Autor: Taťána
vloženo: 17. 8. 2009 08:23:13
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vznikne za podmínky splnění alespoň 270 kalendářních dnů pojištění v posledních dvou letech před dnem nástupu na PPM. Dobou pojištění se rozumí zaměstnání, kdy vzniká účast na nemocenském pojištění, účast nevzniká např. z dohody o provedení práce, zaměstnání malého rozsahu. Do doby pojištění se krom dnů "pojištěného" zaměstnání započítávají taé doby - viz zákon č. 187/2006 Sb.§ 32 odst. 4. Nově se od 2009 do doby pojištění pro účely splnění podmínky nároku na PPM nezapočítává doba evidence na ÚP, doba pobírání důchodu z důchodového pojištění, doba studia s výjimkou případu uvedeného v odst. 4 písm.a) zákona 187/2006 Sb. Takže si spočítejte předběžně, zda byste splnila podmínku alespoň 270 kalendářních dnů pojištění v posledních 2 letech před nástupem na PPM....
nárok na proplacení dovolené
Autor: Lenka Prošková
vloženo: 28. 8. 2009 15:17:06
Dobrý den,mám dotaz ohledně proplacení dovolené. Dne 6.5.2009 jsem musela nastoupit na neschopenku z důvodu rizik.těhotenství a mateřstkou dovolenou nastupuji 1.9.2009 -termín porodu 14.10.09...takže pokud správně počítám,nezameškala sem víc,jak 100 prac.dní v roce 2009 a tudíž by se mi dovolená za rok 2009 neměla krátit...je to tak?A jak je to s dovolenou za rok 2010???Mateřská dovolená je půl roku,což u mě znamená,že od 1.3.2010 bych měla žádat o rodičovský příspěvěk...tudíž nebudu mít "odpracováno" 60 dní...takže nemám nárok na žádnou dovolenou v roce 2010 nebo se mi bude krátit??? Děkuji moc za odpověd.
vyse nahrady mzdy pri cerpani dovolene
Autor: Andrea
vloženo: 21. 9. 2009 16:41:33
Dobry den, dnes 17.9.2009 jsem nastoupila na MD a z roku 2009 mi zustalo 16 dnu dovolene. Podle ceho se bude odvijet vyse nahrady mzdy pri cerpani dovolene po skonceni materske? Dekuju moc za odpoved
RE: vyse nahrady mzdy pri cerpani dovolene
vloženo: 21. 9. 2009 22:22:39
Pravděpodobně z důvodů čerpání mateřské dovolené nebudete mít v rozhodném období (to je předchozí čtvrtletí) žádný příjem a účetní bude muste stanovit průměr pravděpodobný.
RE: RE: vyse nahrady mzdy pri cerpani dovolene
Autor: Andrea
vloženo: 22. 9. 2009 09:27:02
Dobry den. Znamena to tedy, ze by se nahrada odvijet mela od prumerne mzdy z doby, kdy jsem pracovala? Jsou nejake dalsi moznosti? Pokud bych si na materske privydelavala (nevim, jestli tato moznost vubec existuje), bude se nahrada odvijet od tohoto privydelku? dekuju moc jeste jednou za odpoved.
|< < 1 2 3 13 14 15 > >|