http://www.myx.cz

Úleva na dani na vyživované děti

Úleva na dani na vyživované děti

Daň z příjmů FO

Založeno: 5. 1. 2009
Počet příspěvků: 75
Zařazení: Daň z příjmů FO
Nejnovější příspěvek: 6. 4. 2012 18:39
Dobrý den, mám tento dotaz, chtěl bych vědět, jestli mám nárok na slevu na dani na vyživované děti za období 12/2008, když si můj studující syn ke konci roku našel brigádu - uzavřel dohodu o provedené práci na 3 měsíce.Dotkne se mě daňově nějak tato dohoda u mého zaměstnavatele, musím mu to nahlásit? nebo to na daňové zvýhodnění nemá žádný vliv.Děkuji.

Příspěvky v diskusi Úleva na dani na vyživované ...
Přidat příspěvek
RE: úleva na daních
Autor: T.
vloženo: 29. 10. 2009 17:30:17
Do zletilosti (dovršení 18 let) můžete uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě po předložení rodného listu a za předpokladu, že s vámi "dítě" sdílí domácnost a neuplatňuje na něho daňové zvýhodnění otec. Do 18 let dítě nemusí studovat, může i pracovat, toto není na závadu, ale musí být splněny viz výše uvedené podmínky. Pro informaci ještě doplňuji: Pokud by se jednalo o dítě druha (nebyli jste sezdáni) na toto dítě nemůžete uplatňovat daňové zvýhodnění, pouze pokud byste byli manželé, pak na vlastní ano, ale i na dítě druha ano. Pokud je "jen" druh a družka, na dítě druha nelze uplatňovat.
Re: Úleva na dani na vyživované děti
Autor: Jana
vloženo: 6. 1. 2009 13:12:50
U vašeho zaměstnavatele nic hlásit nemusíte, podstatné je potvrzení o studiu pro odpočet na dítě.Váš syn může u svého zaměstnavatele podepsat také své prohlášení a bude uplatňovat slevu na sebe jako poplatníka, popřípadě na studenta(ale asi bude stačit sleva na poplatníka.Jeho příjem bude mít ale vliv na výši případných přídavků na děti a výši sociálního příspěvku-pokud je berete.
dotaz
Autor: Ivan Zikmund
vloženo: 16. 6. 2009 08:02:07
Dobrý den, prosím, vztahuje se pro mne´úleva na daní ještě do konce srpna za syna, který již odmaturoval a dále nepokračuje ve studiu a není zaregistrován na ÚP, ale je na studenské brigádě? děkuji Zikmund
RE: dotaz
vloženo: 16. 6. 2009 14:01:30
Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání na střední škole se považuje také doba od úspěšného vykonání závěrečné nebo maturitní zkoušky, je-li tato zkouška konána v květnu nebo červnu, do konce období školního školního roku (do konce prázdnin) v němž byla taková zkouška konána; to platí též, bylo-li v květnu nebo červnu konáno absolutorium,podmínkou je, že dítě dítě nevykonávalo po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost podle.To znamená,že tato "brigáda nesmí být uzavřenanapř. od 1.7.-31.7,- ale jenom např. od 3.7. nebo do 29.7. a pod.
dane
Autor: gabriela jelinkova
vloženo: 19. 7. 2009 12:13:45
ma byvaly pritel narok na ulevu na danich na syna kdyz rok nebydli ve spolecne domactnosti u ulevu stale pobira
rada
Autor: Alena Vaněčková
vloženo: 10. 10. 2009 21:45:31
CHtěla bych se zeptat,jestli má syn nárok na ulevu daně svého syna,když žijí každý jinde,ale o syna se stará.Může si o úlevu zažádat nebo ne?Malému je půl roku.Děkuji za radu.
Potvrzení o studiu
Autor: Dagmar
vloženo: 12. 10. 2009 11:47:30
Dobrý den,v roce 2008 jsem měla jako mzdová účetní od pracovníka potvrzení ze školy, že dcera v rocer 2008/2009 navštěvuje 3.ročník vysoké školy. Toto potvrzení bylo třeba k uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované dítě. V září jsem obdržela potvrzení od pracovníka, že dcera navštěvuje 1. ročník vysoké školy (jiná vysoká škola v jiném městě). Jak na to reagovat, mám žádat čestné prohlášení, že na uvedeném prvním potvrzení školu ukončila nebo nereagovat? Děkuji za odpověď.
úleva na daních
Autor: Lenka
vloženo: 13. 10. 2009 19:57:24
Chtěla bych se zeptat,zda mohu uplatnovat úlevu na daních na dceru,která nestuduje ani nepracuje a není vedená na ÚP,avšak není ještě plnoletá.
úleva na daních pro cizince
Autor: Míra
vloženo: 12. 12. 2009 19:41:47
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné získat úlevu na daních když je přítelkyně cizinka, která má v čechách trvalý pobyt a je zde zaměstnaná. Dítě má také trvalý pobyt. Děkuji za odpověď
úleva na dani
Autor: Zuzana
vloženo: 29. 1. 2010 11:24:42
Dobrý den, chtěla bych vědět jestli manžel může brát úlevu na děti ? Loni v červnu jsem podávala návrh na rozvod v červeci jsme měli soud o děti ,které byli svěřeny do mé péče rozsudek v nabyl již právní moci v měsíci září.Může tedy dále pobírat tuto úlevu?Děkuji za odpověd
úleva na dani pro cizince
Autor: Štefan Moris
vloženo: 3. 2. 2010 18:12:09
Dobrý den. S manželkou a 11 letým dítětem bydlíme 6 let v České republice na přechodný pobyt. Jsme občany SR. Já při nástupu do zaměstnání podepsal že chci pobýrat úlevu. Ale 5 let jsem nic jak měsíčně tak ani při ročním vyhodnocení nedostal. Moje otázka zní. Jaké podklady a odkud potřebuji na to abych si mohl zažádat o úlevu. Děkuji za odpověď.
RE: Úleva na dani na vyživované děti
vloženo: 11. 10. 2009 09:59:35
Zákon o daních z příjmů v § 35c jasně stanovuje nárok. Poplatník uvedený má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti. Občanský zákoník, na který se tento § odkazuje popisuje domácnost: Domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.
úleva na daních pro cizince
Autor: Jaroslava
vloženo: 18. 2. 2010 16:08:28
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné získat úlevu na daních když jsem cizinka, mám v Čechách přechodný pobyt a jsem zde zaměstnaná. Dítě má také přechoný pobyt. Děkuji za odpověď
Autor: Zuzana
vloženo: 16. 3. 2010 16:20:36
Dobry den, mam takovy dotaz. Jsem studentkou VS denniho studia, mam 27 let, bydlim u rodicu, nemam zadny prijem. Ma muj otec narok na me na ulevu na dani? Otec se to snazil zjistit i na financnim urade, bohuzel nepochodil, bylo mu receno, ze to oni nevedi. Proto se obracim na Vas. Dekuji
vloženo: 16. 3. 2010 16:34:12
Nemá, bohužel podle zákona o daních z příjmů je nárok na slevu na dítě: Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud je b) zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a 1. soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře,14d) 2. nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo 3. z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
odpočet z daně
Autor: Marta
vloženo: 31. 3. 2010 15:15:22
Dobrý den, prosím Vás o radu. Máme společnou domáctnost s dcerou, které je 21 let, je na rodičovské dovolené, má roční dceru a pobírá pouze rod.příspěvek 7600 Kč a přídavek na dítě. Můžeme si uplatnit na dceru a vnučku odpočet z daně z příjmu?
RE: odpočet z daně
vloženo: 31. 3. 2010 20:01:21
Ma dceru by jste si mohli uplatnit zvýhodnění pouze pokud by studovala, na vnučku v případě, že spňujete podmínku společné domácnosti a není nikdo jiný - matka nebo otec- kdo by si mohl dítě uplatnit.
úleva na dani
Autor: Sikorová Karin
vloženo: 16. 4. 2010 11:40:42
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jestli může můj přítel požádat na mne o úlevu na dani.Máme spolu syna,jsem na MD.pobírám rodičovský příspěvek,ale nejsme manželé,žijeme ve společné domácnosti,máme všichni stejné trv.bydliště.Děkuji
RE: úleva na dani
vloženo: 16. 4. 2010 16:26:13
Jestli máte na mysli slevu na manželku, tak ne.Jmenuje se to právě proto sleva na manželku a ne sleva na družku či přítelkyni.
daňové úlevy na dani
Autor: Alena
vloženo: 30. 5. 2010 11:39:49
Máme s družkou dítě, trvalé bydliště máme stále společné, dítě bylo svěřeno do péče družky ( rozešli jsme se) Uplatňoval jsem ulevy na dani na dítě, ikdyž se odstěhovali . Platím výživné. Nyní družka , která je již zaměstnána a muže si uplatňovat ulevy na dani sama, po mě požaduje vrácení úlevy zpětně za dva roky. Má na to nárok? Měl jsem na úlevy na dani nárok?
RE: daňové úlevy na dani
Autor: Hanča
vloženo: 31. 5. 2010 07:34:35
V případě, že nesdílíte společnou domácnost tak nemáte nárok na Daň.zvýhodnění. Tady jde ale o jiný problém, Vaše mzdová účetní Vám bude muset přepočítat všechny výplaty zpětně až k období, kdy jste se rozešli a dosrážet Vám ze mzdy neoprávněnou slevu /zvýhodnění na dítě, takže budete muset doplatit zpětně na daních nemalé peníze. Rozhodně ale družce nedávejte žádné peníze, protože pokud ona měla dítě ve své péči, tak byla jediná kdo si mohl zvýhodnění uplatnit ale bohužel neměla žádný příjem, ze kterého by ho mohla uplatnit, tak toto propadá.Vy už jste nárok neměl, takže ona vlastně o nic nepřišla.
úleva na dani
Autor: Markéta Kopalová
vloženo: 17. 6. 2010 19:22:38
Dobrý den,mám v současné době zaměstnání ve formě brigády.Chci se zeptat zda mám nárok na úlevu na dani na svého 11letého syna.Jiné zaměstnání momentálně nemám. Děkuji za odpověď
vloženo: 17. 6. 2010 19:55:17
Nevím, co myslíte pojmem brigáda, zda dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce či pracovní poměr např. na dobu určitou, případně zkrácený úvazek, ale na formě pracovněprávního vztahu vůbec nezáleží. Podtstané je, že pro nárok na slevu jak na sebe jako zaměstnance tak na dítě musíte mít u zaměstnavatele podepsané prohlášení poplatníka a doložit potvzení zaměstnavatele manžela resp. otce dítěte, že neuplatňujse slevu na dítě on.Pokud by jste byla např. rozvedená, stačí rozhodnutí soudu, že máte syna svěřeného do vlastní péče.
sledování příspěvku zaměstnanvatele na PP a ŽP a jeho následné přidanění
Autor: Zdeněk
vloženo: 24. 6. 2010 17:04:45
Dobrý den, měl bych takovýto dotaz. příspěvky zaměstnanvatele na penzijní či životní pojištění jsou do výše 24.000,- Kč osvobozeny od daně a tím i z odvodů na zdr.poj. a soc. poj.. Jakmile zaměstnanec obdrží příspěvky na PP a ŽP nad 24.000,- Kč pak částky nad 24.000,- Kč podléhají veškerým odvodům. Do této chvíle je mi vše jasné. Ovšem zákon o dani hovoří že osvobozený je příspěvek poukázaný na účet daného fondu. Má otázka tedy zní za jaké období se sleduje příspěvek do 24.000,- Kč když příspěvek poukázaný na účet například v lednu 2010 je vlastně příspěvek proplacený zaměstnanci za období prosinec 2009. Do ročního 24.000,- limitu tedy vstupují příspěvky vyplacené za mzdy prosinec 2009 - listopad 2010. či za mzdy leden 2010 - prosinec 2010. Děkuji předem za reakci.
Autor: Jirka
vloženo: 1. 7. 2010 21:22:36
Dobry den,rad bych se dozvedel zda mam narok na danovou ulevu kdyz je byvala pritelkyne na materske a radne platim vyzivne na maleho.Zijeme oddelene a v teto veci mi byvala pritelkyne tvrdi ze by byla kracena na svych prijmech.Byvala pritelkyne byla pred otehotnenim nezamestnana a vedena na Ú.P. Dekuji za odpoved a radu. Jirka
|< < 1 2 3 > >|