http://www.myx.cz

pracující starobní důchodci od r. 2010

pracující starobní důchodci od r. 2010

Důchodové pojištění

Autor:

anonym

Založeno: 7. 4. 2009
Počet příspěvků: 90
Nejnovější příspěvek: 2. 6. 2010 13:42
Novela zákona o důchodovém pojištění přináší od 1.1.2010 důležitou změnu - starobní důchodci při souběhu výdělečné činnosti a starobního důchodu už nemusí mít uzavřenou smlouvu na dobu určitou. V naší organizaci zaměstnáváme také starobní důchodce, jejich pracovní poměr je dohodou o změně pracovní smlouvy vždy prodloužen max. o 1 rok. Jak postupovat u těchto zaměstnanců od r. 2010? Lze s nimi uzavřít ještě pracovní poměr na dobu určitou, max. na dobu 2 let podle zákoníku práce nebo už musí mít uzavřený pracovní poměr na dobu neurčitou (u zaměstnavatele pracují už déle jak 2 roky)?

Příspěvky v diskusi pracující starobní důchodci ...
Přidat příspěvek
RE: RE: RE: RE: RE: k názoru p. Petra Bukovjana
Autor: Alena Nováková
vloženo: 26. 10. 2009 08:21:51
Po přečtení několika příspěvků jsem z nové právní úpravy zaměstnávání důchodců zmatená. Potřebovala bych konkrétní radu. Pracuji jako důchodce již několik let na dobu určitou, každý rok je smlouva prodlužována dodatkem smlouvy. Od 1.1.2010 došlo ke změnám a já marně pátrám, jak dále pokračovat v pracovním poměru. Někde jsem se dočetla, že je od tohoto data možné uzavřít s důchodce pracovní poměr na dobu neurčitou. Pokud je to pravda, jak mám postupovat. Ukončím tedy k 31.12.2009 pracovní poměr na dobu určitou a co dále? Děkuji za odpověď.
RE: RE: RE: RE: RE: RE: k názoru p. Petra Bukovjana
Autor: Petr Bukovjan
vloženo: 26. 10. 2009 08:28:49
Dobrý den. Záleží také na tom, co bude chtít Váš zaměstnavatel. Jestli bdue chtít pokračovat v pracovním poměru na dobu určitou, můj názor je, že to může udělat formou dalšího prodloužení, ale už bude muset respektovat omezení dobou 2 let, takže od toho prodloužení bude muset už začít počítat a po 2 letech (pokud se mezitím nic nezmění) se rozhodnout, co dál.
Změny u pracujících důchodců od r. 2010
Autor: Jíťa
vloženo: 26. 10. 2009 10:36:51
Já jen nechápu důvod této změny. Myslím, že dosavadní úprava vyhovovala jak zaměstnavatelům, tak i pracujícím důchodcům. Nevztahovali se na ně zmíněné 2 roky, smlouvy mohli být až na dobu 1 roku. My také zaměstnáváme starobní důchodce a tato novela přinese pouze starosti a zbytečné papírování. Mám dojem, že našim zákonodárcům je trnem v oku vše, co bez problémů funguje, nebo se mýlím???
Termín podání žádosti o starobní důchod
Autor: Jarka
vloženo: 22. 4. 2009 11:06:44
Prosím o radu, kdy mám fakticky požádat o přiznání důchodu, když jej nárokuji od 3. 1. 2010? Důchodový věk splňuji k 6.12.2009, a mám v úmyslu pracovat bez ukončení stávajícího pracovního poměru ještě rok.
Jak zlikvidovat důchodce
Autor: Alena Nováková
vloženo: 7. 10. 2009 12:36:09
Tak mám ten dojem, že naši politici se předhánějí v tom, kdo zlikviduje více důchodů. Valorizace důchodů v roce 2010 se nekoná, přestože se zvyšují některé výdaj (např.daň z nemovitostí). Aby toho nebylo málo, naše hlava státu prohlásila v Televizních novinách (myslím, že v televizi Prima), že valorizovat důchody jsou zbytečně vyhozené peníze. Jak může hlava státu něco takového pronést před milióny diváků. Stydím se za to já, když ne pan president. Neustále se mluví, a to i hlasy politiků, že jaksi chybí úcta ke stáří. Divíte se? Vždyť politici sami vyvolávají generační nenávist. A vrchol toho je novela zákona o důchodovém zabezpečení, kdy byla důchodcům zrušena výjimka o pracovním poměru na dobu určitou. Z normálního důchodu se žít nedá. A kolik lidí si za komunistů nahrabalo a teď z toho žije? Já tedy ne. A pokud jsem zdravá, chtěla jsem si k důchodu přilepšit prací. Je to ostuda? Politici mi to ale znemožní. Důchodci jsou holt nejmíň nebezpeční a jsou bezbranní. Ti nebudou stávkovat ani demonstrovat. Tak na ně!!!!!!!
RE: k názoru p. Petra Bukovjana
Autor: Jitka
vloženo: 16. 10. 2009 12:11:00
Nejsem si jista, zda Váš názor je správný. Podle § 39 odst. 2 ZP trvání PP je možné sjednat na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto PP, to platí i pro každý další PP na dobu určitou mezi týmiž účastníky. SD po 1.1.2010 trvá PP i několik let, pouze na základě stanoviska MPSV byl dohodami o změně PP každoročně prodlužován o 1 rok. Tzn. ujednání o době trvání PP na dobu určitou pouze uvádí, že tento PP končí např. dne 30.6.2010. Se zaměstnancem např. nebude PP ukončen tímto datem, ale dle Vašeho názoru jej lze prodloužit dohodou o změně PS až o 2 roky, tj. do 30.6.2012. Nevím, zda tímto nedojde k porušení ZP, tj. § 39 odst. 2. Mohlo by se stát, že zaměstnanec oznámí zaměstnavateli, že trvá na dalším zaměstnávání a bude platit PP na dobu neurčitou - viz § 39 odst. 5 ZP. Sama ovšem nevím, jak to lze řešit, v přechodných ustanoveních zák. č. 306/2008 Sb. k této záležitosti není nic uvedeno.
RE: RE: k názoru p. Petra Bukovjana
vloženo: 16. 10. 2009 13:26:58
Dobrý den. Za svým názorem si stojím. Protože jsem nyní na odjezdu (mimo jiné řešit tuhle věc s kolegy), podrobněji se k tomu vrátím posléze. Tím spíše, že se začíná šířit naprosto nepochopitelná metodika ze strany MPSV.
pobírání důchodu a setrvání v zaměstnání
Autor: Miluše Dvořáková
vloženo: 16. 10. 2009 13:48:30
Dobrý den, termín odchodu do důchodu mám 30.12.2009. Chtěla bych do něho odejít až v lednu 2010, pobírat celý důchod a dále pracovat ve stávajícím zaměstnání v pracovním poměru na dobu neurčitou,který mám. Ptám se tedy, když si nechám od ledna vyplácet důchod, bude mi zaměstnavatel nějak měnit pracovní smlouvu nebo pouze oznámím,že kupř. k 10. lednu 2010 si budu žádat o důchod a chci pracovat dále. Nemůže mi zaměstnavatel nutit novou smlouvu na dobu určitou nebo je povinen nechat smlouvu na dobu neurčitou, kterou mám uzavřenu teď a budu na ni pracovat dál ? Děkuji za odpověď.
RE: RE: RE: k názoru p. Petra Bukovjana
Autor: Jarmila
vloženo: 20. 10. 2009 14:28:50
Pane Bukovjane, až budete mít nějaká nová info, sdělíte nám je prosím? Konec roku se neúprosně blíží, potřebuji změnit tím pádem několik smluv u důchodců. Děkuji JS
RE: RE: RE: RE: k názoru p. Petra Bukovjana
vloženo: 20. 10. 2009 17:24:50
Dobrý den. Zjistil jsem, že podle názoru MPSV se má rozdílně posuzovat případ, kdy se starobním důchodcem po skončení jeho PP na dobu určitou v roce 2010 sjednáte nový pracovní poměr (pak se údajně bude počítat doba dvou let a nic z dosavadního PP se nebude započítávat), a případ, kdy byste stejnou situaci řešili jen prodloužením doby trvání PP (tedy dodatkem; tady se prý předchozí doba započítávat musí). Jde o naprosto nesoudný názor, který by vedl jen k další administrativní zátěži zaměstnavatelů. Na jednání KE AKV jsme s ním vyslovili jasný nesouhlas, dle našeho názoru zcela postačí PP prodloužit na dobu určitou a respektovat pravidlo " roky a dost". Níže cituji ze svého článku, který objevíte v plném znění v následujícím čísle časopisu Práce a Mzda (budiž to malou reklamou na tento časopis): "S výše uvedeným názorem není možné souhlasit, a to hned z několika důvodů. Tento názor naprosto nepochopitelně – a navíc nesprávně – upřednostňuje formální stránku problému nad stránkou věcnou. Je bez diskuse, že zaměstnavatel musí nově respektovat zákonné omezení obsažené v ustanovení § 39 odst. 2 zákoníku práce. Protože ale dosavadní trvání pracovního poměru sjednaného (nebo změněného) na dobu určitou bylo pokryto jednou ze zákonných výjimek, nelze tuto dobu ve vztahu k aplikaci dotčeného omezení brát vůbec v úvahu. Není z ničeho zřejmé, proč autoři citovaného názoru vycházejí z tohoto principu jen pro případ sjednání nového pracovního poměru, a nikoliv pro případ prodloužení toho dosavadního. Kdyby tím důvodem mělo být snad to, že zákoník práce počítá omezení od „vzniku“ pracovního poměru, tak jednoduše odhlédli od toho, že tímto „vznikem“ je třeba v daném kontextu rozumět i změnu pracovního poměru z doby neurčité na dobu určitou, protože teprve od tohoto okamžiku se uplatňuje zákonné omezení, teprve od tohoto okamžiku jde přeci o pracovní poměr na dobu určitou. Pominout nelze ani fakt, že zmíněný názor by vedl k tomu, co se snažilo stanovisko ministerstva z roku 2004 odbourat, totiž aby se celá věc neřešila z hlediska administrativy zbytečně náročně a zaměstnavatelé nemuseli uzavírat se zaměstnanci nové pracovní poměry na dobu určitou (viz výše). Ostatně tak by museli zaměstnavatelé podle výše uvedeného názoru postupovat nejen v případě starobních důchodců, ale kteréhokoliv zaměstnance, u kterého již nelze dále uplatnit jinou zákonnou výjimku (např. již avizovaný zástup), ale zaměstnavatel by ho chtěl nadále zaměstnávat, na jiné pozici, ale stále v pracovním poměru na dobu určitou."
RE: pobírání důchodu a setrvání v zaměstnání
vloženo: 20. 10. 2009 18:07:16
Dobrý den. Ano, k souběhu příjmu z výdělečné činnosti a starobního důchodu už nebudet třeba mít PP na dobu určitou v délce maximálně 1 roku, takže zůstanete v PP na dobu neurčitou a zaměstnavatel Vás ke změně nemůže nutit.
RE: Změny u pracujících důchodců od r. 2010
Autor: sanny
vloženo: 7. 11. 2009 17:39:01
Máte pravdu, že tato změna je naprosto zbytečná a jen komplikuje důchodcům i zaměstnavatelům život.Zaměstnáváme spoustu důchodců, ale náš provoz má v zimě 3 měsíce odstávku, kdy lidi i důchodci končí dobu určitou. Já po součtu dvou let musím těmto lidem říct, že je již nemůžu zaměstnat i když o ně hodně stojím. Ale pro mě je doba neurčitá zátěž a odbory nemáme.
kdy do důchodu
Autor: Martina Pejsarová
vloženo: 9. 11. 2009 13:37:42
Mám dotaz, je lépe jít do důchodu ještě do konce roku nebo až po 1. lednu 2010? Za předpokladu, že má uchazeč důchodový věk, tak jako tak. Děkuji pejsarová
pobírání důchodu a setrvání v zaměstnání
Autor: Zdenka Duchoňová
vloženo: 10. 11. 2009 15:52:54
Nárok na důchod budu mít od 17.2.2010. Chtěla bych důchod pobírat od 1.3.2010. Musím tuto skutečnost vůbec oznamovat svému nynějšímu zaměstnavateli? Jestliže ano, tak kdy? Při podání žádosti nebo při obdržení důchodového výměru? Děkuji předem za odpověď. Zdenka Duchoňová
Pracující důchodci od r. 2010
Autor: Jaroslav Jakubka
vloženo: 13. 11. 2009 14:50:06
Při praktické aplikaci nové právní úpravy při "zaměstnávání důchodců" od 1. ledna 2010 máme dvě možnosti: 1. Dosud pracujícím důchodcům započteme zpětně dobu trvání jejich pracovních poměrů na dobu určitou, přičemž, pokud pracují déle než 2 roky, zaměstnáme je na dobu neurčitou (což lze doporučit), nebo jim dáme "šestiměsíční pauzu" ve smyslu § 39 odst. 2 zákoníku práce. V tomto případě je však otázkou, zda firma tyto zaměstnance vůbec potřebuje. Tato řešení nemají žádná právní rizika a jsou zcela v pravomoci zaměstnavatele jako smluvního partnera při uzavírání pracovního poměru. 2. Dobu zákonného omezení 2 let budeme nově počítat "od prvního skončení pracovního poměru na dobu určitou v roce 2010", tedy po nabytí účinnosti novleizovaného zákona o důchodovém pojištění. Toto řešení má však určité riziko. Podle § 39 odst. 5 zákoníku práce totiž platí, že sjedná-li zaměstnavatel se zaměstnancem trvání pracovního poměru na dobu určitou, ačkoliv nebyly splněny podmínky stanovené v § 39 odst. 2 až 4 zákoníku práce, a oznámil-li zaměstnanec před uplynutím sjednané doby písemně zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Návrh na určení, zda byly splněny výše uvedené podmínky, může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby. Takže, pokud nechceme riskovat soudní spor o to, zda je zaměstnaný důchodce zaměstnán na dobu určitou či neurčitou, jeví se jako výhodnější při skončení (doběhnutí) dříve uzavřené pracovní smlouvy na dobu určitou ji minimálně "neprodlužovat" a uzavřít pracovní poměr nový (za podmínek uvedených v § 39 odst. 2 zákoníku práce). Při prodloužení již existujícího pracovního poměru na dobu určitou se "opticky" o něco více zvyšuje pravděpodobnost možného sporu, zda neměla být do doby dvou let započtena i dřívější doba trvání pracovního poměru na dobu určitou. Při chybějícím přechodném ustanovení zákona pak není jisté, jakým výkladem a úvahami se budou řídit soudci při zkoumání otázky, zda byly či nebyly splněny zákonem stanovené podmínky pro uzavření (prodloužení) pracovního poměru na dobu určitou. Je třeba vzít rovněž v úvahu, že od 1. 1. 2010 nemá na existující pracovněprávní vztah zaměstnance vliv skutečnost, že současně pobírá starobní důchod. Pracovní poměr takového zaměstnance může být rozvázán v souladu s § 48 zákoníku práce jen dohodou, výpovědí nebo okamžitým zrušením, což by - na rozdíl od dřívější úpravy - mělo přispět i k rovnému zacházení a odranění diskriminace z důvodu věku.
RE: Termín podání žádosti o starobní důchod
Autor: Frnková Taťána
vloženo: 16. 11. 2009 15:28:00
Můžete ještě rok, nebo púl roku pracovat a pak požádat se zpětnou platností o důchod...nebo dělat na procenta...Na důchodovém zabezpečení Vám poradí.
pracující důchodce -úředník od 1.1.2010
Autor: Irena Kubešová
vloženo: 16. 11. 2009 15:54:28
Důchodce má sjednán pracovní poměr na dobu určitou do 31.12.2009. Můžu pracovní smlouvu od 1.1.2010 opět prodloužit na dobu určitou l roku do 31.12.2010 ? Jedná se o pracujícího důchodce na pozici úředníka. Není žádný zástup.Bude to v souladu se zákonem o úřednících. Děkuji za odpověď.
RE: pracující důchodce -úředník od 1.1.2010
vloženo: 16. 11. 2009 18:03:14
Viz níže uvedená celková odpověď.
důchodci 2010
vloženo: 17. 11. 2009 22:46:58
S důchodci je uzavřen PP od 3.11.09 na dobu určitou do 31.5.2010. Prodlužovat mohu po dobu 2 let a do těch budu započítávat ty 2 měsíce z roku 2009 nebo od 1.6.2010 nová pracovní smlouva na dobu určitou do 31.5.2012? Omlouvám se..))
důchodci 2010
Autor: Andrea
vloženo: 20. 11. 2009 07:31:37
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jestli stejná pravdila platí i pro zaměstnávání důchodců na dohodu o pracovní činnosti. Děkuji!
RE: důchodci 2010
vloženo: 20. 11. 2009 07:46:03
Dobrý den. na tento dotaz jsem již odpovídal. U dohodářů se pravidlo 2 roky a dost neuplatňuje, takže u nich to řešit nemusíte.
Důchodci 2010
Autor: Jíťa
vloženo: 25. 11. 2009 07:59:35
Tak jsem se opět po pár dnech mrkla na vývoj diskuze k zaměstnávání důchodců v roce 2010. Příspěvek JUDr. Jakubky je zajímavý, ale podle mého názoru s praxí moc nesouvisí. V současné nelehké a nejisté době uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou s důchodci znamenalo pro zaměstnavatele jednoduché řešení. Pokud z ekonomických důvodů nemoli dále "důchodce" zaměstnávat, smlouvy na dobu určitou jim neprodloužili. Touto novelou se vše mění. Nejenže se zaměstnavatelé budou potýkat s komplikacemi při zaměstnávání důchodců, oni ani nebudou moci ovlivnit jejich skončení v případě přiznání starobního důchodu!Nedohodnou-li se na ukončení, budou je zaměstnávat "doživotně" nebo jim vyplácet odstupné při rušení pracovních míst. V době, kdy se mluví o podpoře zaměstnavatelů je to opět rozhodnutí, které opravdu stojí za to....
RE: Důchodci 2010
vloženo: 25. 11. 2009 08:27:04
Dobrý den. Musím upozornit, že včera publikoval Nejvyšší soud na svých stránkách judikát, který se týká výkladu přechodného ustanovení novely ZP s účinností od 1.3.2004 a vůbec možnosti dalšího pokračování PP na dobu určitou po tomto datu. Vyhodnocuji, jaký to může mít analogický dopad na problematiku dalšího zaměstnávání starobních důchodců v PP na dobu určitou od 1.1.2010.
Dotaz
Autor: Marie Pazderová
vloženo: 26. 11. 2009 12:04:04
Dobrý den,mám dotaz jsem zaměstnána na dobu neurčitou a do důchodu jsem měla odejít v roce 2005. Důchod tedy nepobírám.Do důchodu bych chtěla odejít v prosinci v roce 2010 a chtěla bych si požádat o vyplacení důchodu zpětně za období od 1.1.2010 až do 3O.11.2010.Lze to tak udělat ?
zaměstnávání starob.důchodců
Autor: Marie Drahošová
vloženo: 27. 11. 2009 09:42:50
Dobrý den, měla bych dotaz k problematice zaměstnávání starob.důchodců. Máme v naší firmě zaměstnaného SD a nechceme o něj přijít. Má pracovní smlouvu na dobu určitou do 31.5.2010.Pokud s ním uzavřeme od 1.6.2010 pracovní poměr na dobu neurčitou ovlivní to nějakým způsoben jeho výplatu penze? Děkuji za odpověd.
|< < 1 2 3 4 > >|