http://www.myx.cz

Trvalý pracovní poměr a starobní důchod od 2010

Trvalý pracovní poměr a starobní důchod od 2010

Důchodové pojištění

Autor:

anonym

Založeno: 11. 6. 2009
Počet příspěvků: 32
Nejnovější příspěvek: 20. 5. 2010 15:57
V květnu 2008 jsem mohla odejít do starobního důchodu, ale pracují dále v trvalém pracovním poměru. Mohu si zažádat k 1.1.2010 o starobní důchod aniž bych toto oznámila svému zaměstnavateli a zůstala nadále v trvalém pracovním poměru?

Příspěvky v diskusi Trvalý pracovní poměr a ...
Přidat příspěvek
duchod
Autor: blanka povolna
vloženo: 23. 6. 2009 08:43:43
16.1.2010 mám nárok na odchod do starobního duchodu,pracuji 10let u podniku na dobu neurčitou a chci pracovat dále a brát celý duchod ,nemuže mě zaměstnavatel vyhodit?
pracovní poměr důchodci
Autor: Jana H.
vloženo: 16. 10. 2009 13:10:12
V naší instituci pracují důchodci s Pracovní smlouvou na dobu určitou tj. do 31.12.2009, novelou zákona č.306/2008 Sb. může být pracovní poměr uzavřen na dobu neurčitou, stačí tuto změnu k trvání pracovního poměru řešit Dohodou o změně pracovní smlouvy s prac. poměrem na dobu neurčitou nebo musí být nová Pracovní smlouva.Děkuji
Pracovní smlouva
Autor: Ruda
vloženo: 28. 12. 2009 12:55:31
V letošním roce jsem se stal starobním důchodcem a zároveň pokračuji v pracovním poměru u stávajícího zaměstnavatele s uzavřenou pracovní smlouvou do konce roku , jak asi to vyžadoval zákon na dobu určitou. Jenže jsem byl nyní nucen na příští rok podepsat další novou smlouvu na dva roky a dokonce se zkušební lhůtou i když stále vykonávám stejnou práci. Je to správné ? Myslel jsem že od roku 2010 již je pracovní smlouva uzavírána na dobu neurčitou.
Starobní důchod
vloženo: 28. 12. 2009 16:05:50
V červenci 2005 jsem mohla jít do starobního důchodu, pracuji ve vedoucím postavení. Mohu od 1.1.2010 odejít do starobního důchodu anichž bych to oznámila svému zřizovateli, když nemusím změnit pracovní poměr na dobu určitou?
RE: pracovní poměr důchodci
Autor: Petr Bukovjan
vloženo: 28. 12. 2009 16:26:39
Dobrý den. Předně není pravda, že by od 1.1.2010 už mohl být pracovní poměr se starobním důchodcem uzavřen jen na dobu neurčitou - anjděte si k tomu jinou podobnou diskusi na tomto portálu. Změnu můžete ale jinak řešit i dohodou o změně, nikoli jen novou pracovní smlouvou, ostatně já to druhé řešení vidím jako zbytečné.
RE: Pracovní smlouva
vloženo: 28. 12. 2009 16:29:09
Dobrý den. To, že půjde o PP na dobu určitou, je v pořádku, bude se to řídit § 39 zákoníku práce (viz též dotaz výše). Rozhodně by tam ale neměla být už nová zkušební doba jenom proto, že půjde o nový PP (tím spíše, že to může být řešeno dohodou o změně té stávající pracovní smlouvy a prodloužením doby trvání dosavadního PP). Účel zkušební doby byl již totiž naplněn.
RE: Starobní důchod
vloženo: 28. 12. 2009 16:30:46
Dobrý den. Váš zaměstnavatel se to tak jako tak dozví, vede za tím účelem potřebnou evidenci. Ale není proč se toho bát, PP Vám zůstane na dobu neurčitou.
RE: RE: Starobní důchod
Autor: TaťánaT.
vloženo: 29. 12. 2009 10:21:32
Malé doplnění, které se opomíjí - povinnost z-tele ohlašovat změny na příslušnou zdravotní pojišťovnu, a to, že plátcem pojistného za poživatele SD je stát - pokud mu je tato skutečnost známa. A v případě, že zaměstnanec svému zaměstnavateli tuto informaci nesdělí, je povinnen z-ec sám neprodleně oznámit své příslušné ZP skutečnosti rozhodné pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné.
RE: RE: RE: Starobní důchod
vloženo: 29. 12. 2009 12:18:15
Děkuji.:)
Souběh starobního důchodu a zaměstnáni
Autor: hegr
vloženo: 4. 1. 2010 11:04:22
K 1.9.2001 jsem dosáhl nároku na plný starobní důchod. Pokračoval jsem v pracovním poměru a důchod pobírám od 1.1.2004.Nadále jsem pracoval na dobu určitou, od 1.1.2010 na dobu neurčitou.Zaměstnavatel i já přispíváme na zdravotní a sociálni zabezpečeni. Má odpracovaná doba od doby získáni nároku na plný starobní důchod, případně od doby, kdy pobírám starobní důchod vliv na noivé stanovení výše starobního důchodu? Jak prosím v tomto případě postupovat?
Souběh důchodu s příjmem
Autor: Jana Novotná
vloženo: 14. 1. 2010 15:21:18
Chci letos zažádat o předčasný důchod v době 3 let před vznikem nároku, ale nechci rozvázat současný prac.poměr,je možné to takto udělat, aniž by mi nebyl odebrán důchod, když budu zaměstnána. Děkuji.
RE: Trvalý pracovní poměr a starobní důchod od 2010
Autor: pechulik
vloženo: 16. 1. 2010 21:45:07
dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,pobírám starobní důchod a chtěla bych vědět,kolik jsem si mohla brigádně přividělat v roce 2009 a jestli se to musí zdanit .děkuji
RE: RE: Trvalý pracovní poměr a starobní důchod od 2010
Autor: T.
vloženo: 17. 1. 2010 08:40:40
Nejdříve musíte říci, co míníte tím "brigádně". Pokud se jedná o závislou činnost, tam daníte ať jste poživatelem starobního důchodu či nikoliv. Jen při příjmu kolem 10000 brutto (pracovní poměr), pokud podepíšete daňové prohlášení u z-tele, žádná daň "nevyjde", tudíž neplatíte daň.
Dotz
Autor: Jaroslav
vloženo: 26. 1. 2010 14:46:57
Pracuji u firmy 15roků v dubnu 2010 jdu do starobního důchodu.Mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou bylo mi oznámeno, že místo mě vezmou jiného důchodce na krtší pracovní úvazek.Musím dostat výpověď pro nadbytečnost.Děkuji.
Autor: Jana
vloženo: 11. 6. 2009 21:34:21
Zaměstnavatel se to stejně dozví,musí potvrdit doklady k důchodu.Jako starobní důchodce budete moci pracovat pouze pokud budete mít uzavřen PP na dobu určitou, jinak by jste přišla o nárok na důchod.Na ZP vás musí nahlásit jako důchodce a totéž na SP.Nemůžete tedy tajit zaměstnavateli, že pobíráte důchod. A z jakého důvodu by jste nechtěla, aby to zaměstnavatel věděl?
vloženo: 11. 6. 2009 21:57:27
Dobrý den. Že budete pobírat starobní důchod, svému zaměstnavateli zřejmě neutajíte a není ani proč. Upozorňuji, že od 1.1.2010 (pokud skutečně vstoupí v účinnost novela zákona o důchodovém pojištění číslo 306/2008 Sb.) už totiž nebude podmínkou souběhu starobního důchodu s příjmem z výdělečné činnosti sjednání pracovního poměru na dobu určitou (maximálně pak na dobu 1 roku), jak je tomu dnes. To znamená, že i nadále můžete být zaměstnána v pracovním poměru na dobu neurčitou a přitom zažádat o výplatu starobního důchodu. Podle toho, v jaké výši si ho necháte vyplácet (jestli celý, nebo jen polovinu), se Vám bude zvyšovat procentní výměra pro výpočet starobního důchodu. Sluší se snad jen dodat, že dosažení důchodového věku, nabytí nároku na starobní důchod ani jeho vyplácení není a nemůže být zaměstnavateli důvodem k rozvázání pracovního poměru.
vloženo: 14. 6. 2009 16:14:59
Dobrý den. Propustit by Vás z důvodu vzniku nároku na starobní důchod nemohl zaměstnavatel ani v současné době, v době jiné právní úpravy. Vše je o tom, jestli budete pobírat starobní důchod, nebo ne, a na jakou dobu bude uzavřen pracovní poměr. Jestliže v současné době Vám pro možný souběh starobního důchodu a příjmu z výdělečné činnosti nezbývá, než "přejít" na pracovní poměr na dobu určitou maximálně v délce 1 roku, od příštího roku nebudete muset ani to.
Autor: Martina Klimešová
vloženo: 12. 8. 2009 11:18:16
Dobrý den. Je pravda, že od 1.1.2010 bude muset zaměstnavatel starobním důchodcům, kteří v současné době pracují na smlouvu uzavřenou na dobu určitou -jednoho roku, dát novou - na dobu neurčitou (při překročení dvou let)? Děkuji.
Autor: anonym
vloženo: 12. 6. 2009 15:31:53
Děkuji za odpověď, chtěla jsem se ujistit v tom, že nemusím ukončit pracovní poměr na dobu neurčitou a znovu žádat o přijetí do nového pracovního poměru. Mohu zůstat v současném trvalém pracovním poměru a k 1.1.10 si požádat o starobní důchod. Zaměstnavatel mě nemůže propustit.(pokud bude platit 306/2008Sb). Doufám, že jsem to pochopila správně.
vloženo: 12. 8. 2009 13:39:56
Dobrý den. Začátkem příštího roku nabude účinnosti novela zákona o důchodovém pojištění, která už nebude souběh výdělečné činnosti a starobního důchodu podmiňovat pracovněprávním vztahem na dobu určitou maximálně na 1 rok. Pokud takové zaměstnance máte a jim právě tento pracovní poměr skončí v roce 2010, můžete s nimi i nadále prodlužovat na dobu určitou, ale od data prvního prodloužení už musíte počítat dobu 2 let, jak to stanoví § 39 odst. 2 ZP. Už totiž nebude platit zákonná výjimka.
Předčasný důchod
Autor: Anna Novotná
vloženo: 22. 2. 2010 20:30:34
Chci letos zažádat o předčasný důchod v době 3 let před vznikem nároku na starobní, ale nechci rozvázat současný prac.poměr,je možné to takto udělat, aniž by mi byl odebrán důchod, když budu zaměstnána. Děkuji.
souběh trvalého a pracovního poměru po určení neplatnosti výpovědi
Autor: Miloš Gros
vloženo: 19. 3. 2010 13:25:06
Dotaz: Dobrý den, prosím o výklad zákona, jak se postupuje v tomto mém případu : Zaměstnavatel mi dal nepravdivě podloženou výpověď z trvalého pracovního poměru v roce 2008. Já jsem si musel zajistit příjem odchodem do starobního důchodu. Soud pravděpodobně rozhodne, že výpověď byla neplatná, a že můj pracovní poměr na dobu neurčitou trvá nadále. Jak se bude postupovat, záískám zpětně ušlý plat v plné výši a přitom mohu si ponechat pobíraný důchod (pochopitelně již utracený za živobytí) ? nebo se bude krátit zpětně vyplacená plat o výši důchodu či budu muset vracet celý součet vyplacených měsíčních důchodů ? Prosím odpovězte pokud možno brzy, nebo mne odkažte na závazný auutorský výklad práva pro uvedenou zvláštní situaci. Děkuji. M.Gros
RE: Souběh starobního důchodu a zaměstnáni
vloženo: 15. 4. 2010 13:05:18
Důchod se nebude přepočítávat. Byl Vám vyměřen s navýšením za dobu od 1.9.2001 do 31.12.2003. Změny v důchodovém pojištění od 1.1.2010 se netýkali toho, na co se ptáte.
RE: souběh trvalého a pracovního poměru po určení neplatnosti výpovědi
vloženo: 15. 4. 2010 13:39:38
Vidím, že nikdo na docela vážnou věc ještě nereagoval, tak to zkusím já i když expert na důchod zrovna nejsem. Tak tomu se říká chuťovka! Já být Váma, tak se obrátím na advokáta, který Vás zastupuje v případu u soudu. Když obhajuje v pracovněprávní věci, musí rozumět i tomu na co se ptáte. A když takový nejednoznačný a ošemetný případ umí vyhrát, jak naznačujete, tak by měl být dobrý i v této oblasti. Řeknu jen svůj názor, který vychází ze středně dobré znalosti zákona o důchodovém pojištění: Pokud máte předčasný důchod, můžete si vydělat jen omezenou částku, např. u dohody o prac.činnosti max. 1.999Kč měsíčně, u OSVČ max. 56.904 Kč ročně u dohody o provedení práce není příjem omezen. Při překročení na důchod nemáte nárok, takže jej vlastně vracíte. Pokud soud vyhrajete, určitě částku překročíte, takže obdržíte zpětně celou vyplacenou částku z neplatného rozvázání od zaměstnavatele a důchod, na který nemáte tudíž nárok, nevrátíte ale zaměstnavavteli, nýbrž státu, který Vám ho vyplatil.
RE: Předčasný důchod
Autor: Hana
vloženo: 16. 4. 2010 08:01:45
Proč chcete jít do důchodu, když chcete dělat ??? A navíc při předčasném důchodu přijdete o peníze, protože se vám bude krátit.Pokud to tak ale chcete, tak v době pobírání předčasného star.důchodu můžete pracovat pouze na Dohodu o provedení práce, max. 150 hod/rok.Neplatíte žádné pojištění a nebudete mít nárok na nemocenské dávky.
|< < 1 2 > >|