http://www.myx.cz

Neomluvená absence - zrušení prac.poměru

Neomluvená absence - zrušení prac.poměru

Pracovněprávní vztahy

Autor:

Eva P.

Založeno: 29. 7. 2009
Počet příspěvků: 50
Nejnovější příspěvek: 7. 12. 2010 08:20
Nejsem si jistá, jak postupovat při neomluvené absenci. Zaměstnanec byl od 25.05.09 uznám práce neschopným, předložil doklad o trvání DPN pouze k 31.05.09. Nereagoval na výzvy o doložení dalšího trvání DPN. Dne 29.07.09 jsme na základě telefonátu s OSSZ zjistili, že pracovní neschopnost tohoto zaměstnance byla ukončena již k 07.07.09. Mohu s ním rozvázat pracovní poměr z důvodu hrubého porušení k 29.07.09 ? OSSZ mi nechce potrvrdit skončení DPN dokud nemají ukončení neschopnosti, které má v současné době zaměstnanec, který je nekontaktní. Náhrada mzdy tomuto zaměstnanci byla vyplacena pouze na zakladě předložených dokladů a to do 31.05.09. V § 206 odst.3 je uvedeno, že mu náhrada nepřísluší jestliže se po skončení pracovního volna bez vážného důvodu nevrátí do práce. Je správné mu náhradu za období 1-7.06.09 nevyplatit ? Mohu požadovat vrácení již vyplacené náhrady za 25-31.05.09 ? Děkuji za odpověď

Příspěvky v diskusi Neomluvená absence - zrušení ...
Přidat příspěvek
Neomluvená absence
Autor: Eva P.
vloženo: 30. 7. 2009 09:15:16
Dobrý den, děkuji za odpověď. Pracovní poměr tedy skončí až dnem doručení. Náhrada za červen nebyla vyplacena, jelikož nebyl předložen doklad. Nárok na její výplatu vznikne dnem ukončení PP nebo až dnem, kdy budu mít nějaký doklad o ukončení DPN ? Ošetřujícího lékaře jsme již kontaktovali, ale neúspěšně. Z důvodu neomluvené absence mohu krátit nárok na dovolenou ? K dnešnímu dni má 17 neomluvených směn, nárok na dovolenou je 11,5 dne. Mohu krátit celý nárok ? Zaměstnanec čerpal již 8,5 dne, mohu požadovat vrácení vyplacené náhrady ? Můžeme na zaměstnanci nárokovat celou výši zdravotního pojištění, které jsme povinni platit za dobu jeho neomluvené absence ? Děkuji za odpověď.
RE: Neomluvená absence
Autor: Petr Bukovjan
vloženo: 30. 7. 2009 09:56:08
Dobrý den. Ano, podmínkou okamžitého zrušení pracovního poměru je doručení písemnosti zaměstnanci a tímto dnem pracovní poměr končí. Pokud jde o výplatu náhrady, víte, že DPN trvala, ale nemáte relevantní doklad. Zákoník práce to váže na předložení příslušného dokladu, záleží na Vás, jestli to budete v tomto případě nutně po zaměstnanci vyžadovat. Ano, neomluvené zameškání práce je dle § 223 odst. 2 zákoníku práce důvodem ke krácení dovolené, a to o 1 až 3 dny za každou takto neomluveně zameškanou směnu. Krátit můžete, ale nemusíte. Vzhledem k tomu, že zaměstannci netrval pracovní poměr po celý kalendářní rok, můžete krátit celou jeho poměrnou část dovolené, bez ohledu na to, že už z ní několik dnů vyčerpal. Za tyto dny bude muset vrátit poskytnutou náhradu mzdy, jak to stanoví § 222 odst. 5 zákoníku práce, dokonce máte právo mu to dle ustanovení § 147 odst. 1 písm. e) téhož právního předpisu strhnout jednostranně ze mzdy. Co se týče zdravotního pojištění, podle ustanovení § 9 odst. 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění platí, že "při neomluvené nepřítomnosti zaměstnance v práci je zaměstnanec povinen zaplatit zaměstnavateli částku odpovídající pojistnému, které zaměstnavatel za zaměstnance za tuto dobu uhradil".
RE: RE: Neomluvená absence
Autor: Eva P.
vloženo: 30. 7. 2009 13:07:54
Moc děkuji za Vaši odpověď. Teď už jen dobře vypočítat jakou částku bude muset zaměstnanec vrátit. Pro výpočet mám brát v úvahu průměr platný ve čtvrtletí, kdy dochází ke krácení nebo nasčítat částky za proplacenou dovolenou ? Zaměstnacům přispíváme na penzijní připojištění 2,5% z vyměřovacího základu zaměstnance pro pojistné na sociální zabezpečení.Z důvodu vrácení náhrady mzdy za dovolenou se mi u tohoto zaměstnance sniží celkový vyměřovací základ a příspěvek zaplacený nebude odpovídat částce stanovené vnitřním předpisem, tím pádem rozdíl mezi vyplacenou částkou a vypočtěnou z opraveného vyměřovacího základu bude nedaňový náklad. Mohu na zaměstnanci nárokovat i vrácení příspěvku na penzijní připojištění, které bylo vyplaceno nad limit stanovený vnitřním předpisem ? Předem děkuji za odpověď.
RE: RE: RE: Neomluvená absence
vloženo: 30. 7. 2009 13:43:26
Zákoník práce vychází z toho, že zaměstnanec je povinen vrátit VYPLACENOU náhradu mzdy za dovolenou. Z toho jasně vyplývá, že částku nebudete počítat znovu (a vycházet z platného průměrného výdělku), ale vyjdete z částek, které dostal vyplaceny v příslušném období. Netroufám si tvrdit, jak by tuto posloupnost ve vztahu k penzijnímu připojištění zhodnotil finanční úřad, ale po zaměstnanci bych vrácení této částky vyžadoval. Minimálně bych to zkusil.
absence v práci
Autor: Rothova
vloženo: 18. 8. 2009 20:57:46
prosím o podání inf. jak postupovat , když zaměstnanec má 5 dnů neomluvené absence.děkuji
Pozdní doložení práceneschopnosti
Autor: Jana
vloženo: 22. 11. 2009 09:30:36
Jak postupovat, když je zaměstnanec nemocen od 3.dne v měsíci a doklad od lékaře Vám doručí až 13.den v měsíci . Jak z pozice zaměstnavatele můžete uplatnit právo na kontrolu léčebného režimu, když práceneschopnost je vystavena na chirurgické ambulanci a příslušný obvodní lékař taktéž neví. Zaměstnanec ani jeho rodina nekomunikuje i když jsou v místě zaměstnání - cca 10min chůze.
Neomluvená absence - náhrada škody
Autor: Hnilicová Štěpánka
vloženo: 18. 12. 2009 19:45:44
Dobrý den, může zaměstnavatel po zaměstnanci vymáhat náhradu vzniklé škody v případě dlouhodobé neomluvené absence? Pokud ano v jaké výši v závislosti na délce absence? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
výpověď ve zkušební době
Autor: Libuše Ječmínková
vloženo: 7. 1. 2010 19:05:29
dobrý den , prosím o pomoc ve vyřešení výpovědi ve ZD.Zaměstnanec 4.1.10 svévolně po 2hod opustil školení BOZP na zbývající čas má NA.Mohu mu nezaplatit svátek z důvodu NA?
RE: Neomluvená absence - náhrada škody
vloženo: 7. 1. 2010 19:42:29
Ano, pokud mu vznikla, tak samozřejmě může. Píšeme o tom v jiném podobném linku.
RE: výpověď ve zkušební době
vloženo: 7. 1. 2010 19:45:16
Dobrý den. Nemůžete. To, o čem píšete, už součástí stávající právní úpravy není. Již zrušený zákon o mzdě ve svém § 6 odst. 3 obsahoval pravidlo, že "náhrada mzdy za svátek nepřísluší zaměstnanci, který neomluveně zameškal směnu bezprostředně předcházející svátku nebo bezprostředně po něm následující nebo směnu nařízenou zaměstnavatelem na svátek, popřípadě část některé z těchto směn." Toto pravidlo bylo již ale vypuštěno a současný ZP ho neobsahuje.
okamžité zrušení PP
Autor: Renata Koubová
vloženo: 8. 1. 2010 16:03:28
Dobrý den, prosím o pomoc. 31.11.2009 jsme se se zaměstnavatelem dohodli na ukončení pracovního poměru do konce roku. Zaměstnavatel si za mě našel náhradu, kterou jsem mu ochotně zaučila. Našel si jí velmi brzy a 4.12.2009 mi vzkázal, že si mám začít vybírat dovolenou (měla jsem jenom 6 dní). Najednou se mě chtěl zbavit i dříve než byla dohoda (bohužel ústní). Jenže já jsem omarodila 2.den během čerpání dovolené a šla jsem na neschopenku. Poté jsem si nechala předčasně ukončit neschopenku abych dobrala zbytek dovolené a k 31.12. jsme ukončili pracovní poměr. V pondělí 4.1.2010 mi oznámil, že s dohodou nesouhlasí a že si mám podat normální 2-měsíční výpověď a že mě přeřadí z kanceláře na dílnu, z fixního platu udělá mi udělá úkolovou mzdu (čili když budu plnit normy mohu zůstat na stejných penězích. Jinak že se mnou rozváže okamžitě poměr - protože během vánoc mi naskálo 5 absencí, že mi dovolenou nařídil v jiných dnech dříve(uschopenku jsem osobně dovezla 4,1.2010, jelikož jsme se s účetní dohodli, že během Vánoc v kanceláři nikdo není) a před vánocemi jsem ještě nevěděla zda budu celou dobu neschopná. Má zaměstnavatel právo mě přeřadit na podřadnou práci, dát mi úkolovou mzdu, když pro mě na mé pozici nemá místo a má za mě náhradu? Má právo mě ve firmě držet ještě pomalu 3 měsíce? Mohlo by být oněch 5 dní během vánoc klasifikováno jako neomluvená absence a důvod pro okamžité zrušení PP když jsem měla nedočerpaných 5 dní dovolený? Může mi ze dne na den nařídit dovolenou?
RE: okamžité zrušení PP
vloženo: 11. 1. 2010 09:08:42
Dobrý den. Pár věcí bych potřeboval dovysvětlit...Byla nakonec uzavřena i nějaká písemná dohoda o tom skončení k 31.12.2009, nebo to bylo jen na bázi té ústní dohody z listopadu? Byl by schopen Vám někdo dosvědčit, že jste se se zaměstnavatelem takto dohodla? Je prokazatelné, že jste měla čerpat dovolenou? Bylo zbytečné si ukončovat neschopnost dříve, dovolená by Vám nepropadla a zaměstnavatel by Vám ji musel zaplatit v souvislosti se skončením pracovního poměru. I kdyby ale PP neskončil, nehrozí, že by Vás zaměstnavatel mohl jednostranně převést v tomto případě na jinou práci, to lze jen z důvodů uvedených v § 41 ZP. Ani toho okamžitého zrušení PP bych se nebál, z okolností by vyplynulo, že jste pracovní kázeň neporušila. Zkuste to zaměstnavateli vysvětlit, třeba to pochopí.
vloženo: 11. 1. 2010 12:51:02
Dobrý den, děkuji za odpověď. Bohužel dohoda byla učiněna pouze mezi námi dvěma a byla pouze ústní. Dovolenou čerpat mi zaměstnavatel nařídil pouze ústně a to ještě přes vedoucího výroby, dovolenku vypsanou nemám. Jelikož nyní pokračuji v neschopnosti nemám moc možností se s ním bavit. Poslala jsem za ním manžela, ale toho vyhnal s tím, že není jeho zaměstnanec a že se s ním nebude bavit (je možné, aby mě manžel v této záležitosti zastoupil a jednal s mým zaměstnavatelem - manžel je průbojnější a já jsem více nervózní a neumím pohotově jednat, mám už z toho docela pocuchané nervy a zaměstnavatel to moc dobře ví). Ještě prosím dotaz: 15.1.2010 mám obržet výplatu za prosinec. Jakým způsobem by se ona "áčka" promítla nyní ve výplatě - pouze na výplatnici nebo by mi přišel nějaký dopis, varování apod. Co by mělo následovat pokud tedy takovouto absenci dostanu a nesouhlasím - je nějaké odvolání, nesouhlas nebo to musím už začít řešit přes soud? A pokud to bude nyní uznáno jako dovolená na výplatnici už to pak zpětně nemůže znova vytáhnout?
okamžité zrušení PP
vloženo: 19. 1. 2010 11:53:28
Dobrý den, navazuji na naši předchozí diskuzi z 11.1.2010. Přišla mi výplata za měsíc prosinec a nebylo mi proplaceno oněch 5 dní dovolené, prostě mi ty dny vůbec nezaplatil. Nevím co teď mohu proti tomu dělat a jak se můžu bránit.
dotaz
Autor: Iveta Fabiánková
vloženo: 19. 1. 2010 12:15:34
Dobrý den chci se zeptat mám zaměstnance, který byl v pracovní neschopnosti (nemoc) celý rok 2009 má vůbec nárok na dovolenou. Dále zaměstnankyni, která byla od 5.9.2008 do 24.11.2009 v pracovní neschopnosti ( pracovní úraz ). Můžu se řídit zákoníkem práce paragraf 216, že pracovní úraz se považuje za výkon práce tak má nárok na celou dovolenou. A jak je to s krácením dovolené za pracovní úraz. Děkuji Fabiánková
vloženo: 19. 1. 2010 13:42:13
Dobrý den. Celé je to o tom, nakolik jste schopna prokázat nebo vyplývá z okolností případu, že bylo nařízeno čerpání dovolené. Bránit se můžete bu´d vyjádřením zaměstnavateli, nebo případně přes oblastní inspektorát práce. Jak je to vlastně nyní s Vaším pracovním poměrem? Pokračuje, nebo se vychází z toho, že opravdu skončil na konci roku?
RE: dotaz
vloženo: 19. 1. 2010 14:14:30
Dobrý den. Zaměstnanec, který byl celý rok v pracovní neschopnosti a nejde o nemoc v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání, nemůže mít právo na dovolenou, neodpracoval ani 21 dnů. Co se týče toho druhého zaměstnance, ano, nemoc v důsledku toho pracovního úrazu nebo nemoci z povolání se skutečně považuje za výkon práce, vznikne mu proto právo na celou výměru dovolené za rok 2009. Krátit se mu logicky nic nebude, jedna doba nemůže být považována za výkon práce a zároveň za dobu, za niž se krátí... Apropos, svůj dotaz byste měla příště zařadit do rubriky Dovolená, aby to čtenáře nemátlo. Děkuji.
okamžité zrušeni PP
vloženo: 19. 1. 2010 14:24:53
Dobrý den, pracovní poměr stále pokračuje, protože dohodu mi nakonec zaměstnavatel nepodepsal a já nemám jinou možnost. Podala jsem si výpověd s dvouměsíční výpovědní lhůtou, protože jeho druhá nabídka - okamžitého rozvázání poměru pro mě není přípustná. Jsem stále ještě v neschopnosti. Toho 4.12.2009 v pátek to bylo přesně tak, že pan vedoucí výroby přišel do kanceláře a sdělil mi slovy před kolegyní : "pan vedoucí vám vzkazuje,že od pondělka si máte začít dočerpávat dovolenou" , všichni z výroby se přišli tedy rozloučit, protože to bylo moc narychlo - tu dovolenou však přerušila ona nemoc, žádné konkrétní datumy,či délku čerpání mi nikdo nesdělil. Těsně před ukončením neschopnosti jsem před Vánoci v pátek 18.12. akorát účetní která dělá výplaty napsala sms, protože chtěla vědět jestli budu nemocná přes Vánoce, že ještě nevím do kdy budu nemocná, že uvidím v úterý 22.12 a pokud bude třeba tak si vezmu na zbytek dovolenou. Načež od 23.12. jsem byla schopná práce. Účetní psala, že už v práci od 21.12. nebude, takže to dořešíme po novém roce. K upřesnění - vždy jsem čerpání dovolené akorát oznámila mé zástupkyni a poté na píchačku napsala "dovolená" a nikdy s tím nebyl problém, žádné dovolenky jsem nevypisovala. A vedoucímu jsem to osobně nikdy neříkala, tudíž jsem myslela, že mu tento postup vyhovuje.
okamžité zrušení PP
vloženo: 19. 1. 2010 14:26:12
Dobrý den, pracovní poměr stále pokračuje, protože dohodu mi nakonec zaměstnavatel nepodepsal a já nemám jinou možnost. Podala jsem si výpověd s dvouměsíční výpovědní lhůtou, protože jeho druhá nabídka - okamžitého rozvázání poměru pro mě není přípustná. Jsem stále ještě v neschopnosti. Toho 4.12.2009 v pátek to bylo přesně tak, že pan vedoucí výroby přišel do kanceláře a sdělil mi slovy před kolegyní : "pan vedoucí vám vzkazuje,že od pondělka si máte začít dočerpávat dovolenou" , všichni z výroby se přišli tedy rozloučit, protože to bylo moc narychlo - tu dovolenou však přerušila ona nemoc, žádné konkrétní datumy,či délku čerpání mi nikdo nesdělil. Těsně před ukončením neschopnosti jsem před Vánoci v pátek 18.12. akorát účetní která dělá výplaty napsala sms, protože chtěla vědět jestli budu nemocná přes Vánoce, že ještě nevím do kdy budu nemocná, že uvidím v úterý 22.12 a pokud bude třeba tak si vezmu na zbytek dovolenou. Načež od 23.12. jsem byla schopná práce. Účetní psala, že už v práci od 21.12. nebude, takže to dořešíme po novém roce. K upřesnění - vždy jsem čerpání dovolené akorát oznámila mé zástupkyni a poté na píchačku napsala "dovolená" a nikdy s tím nebyl problém, žádné dovolenky jsem nevypisovala. A vedoucímu jsem to osobně nikdy neříkala, tudíž jsem myslela, že mu tento postup vyhovuje
vloženo: 22. 1. 2010 21:18:27
Dobrý den. Předně je třeba upozornit, že okamžité zrušení PP zaměstnavatel nenabízí, pokud je dán důvod, prostě k němu přistoupí a zaměstnance se na nic neptá. K Vašemu případu: Kdybyste se chtěla bránit, musela byste prokázat, že dovolenou sjte čerpala s vědomím zaměstnavatele a že tedy nemůže uvedenou dobu vykazovat jako neomluvenou absenci a nic Vám nezaplatit. Můžete mu v tomto smyslu napsat, nebo si vzít na pomoc oblastní inspektorát práce. Bude záležet na tom, jak se zachovají Vaši kolegové, které zmiňujete. Každopádně počítejte s tím, že po skončení pracovní neschopnosti to asi nebudete mít v práci jednoduché.
Výpověď dle §49 ZP
Autor: Vladimíra Novotná
vloženo: 25. 1. 2010 06:26:58
Dobrý den, chtěla bych ukončit pracovní poměr se zaměstnavatelem dohodou dle §49 ZP. Zaměstnavatel však s tímto nesouhlasí a navrhuje mi dvouměsíční výpovědní lhůtu. Já však chci nastoupit k novému zaměstnavateli, jak jsem mu slíbila, t.j. v kratší době, než 2 měsíce. Chtěla bych se zeptat, jaké postihy mě mohou potkat ve "starém zaměstnání". Děkuji za odpoveď. Novotná V.
RE: Výpověď dle §49 ZP
vloženo: 25. 1. 2010 08:42:57
Dobrý den. Nemůžete se zaměstnavateli divit, také on má právo na to, aby pracovní poměr skončil podle zákoníku práce a v případě Vaší výpovědi je to holt až po dvou měsících výpovědní doby. Pokud uděláte to, co řada lidí dělá, totiž že prostě přestanete chodit do práce a nastoupíte k novému zaměstnavateli, je možné, že Váš dosavadní PP skončí okamžitým zrušením, zaměstnavateli může vzniknout škoda (viz diskuse výše) a kdybyste se v novém zaměstnání neosvědčila, skončilo by třeba zrušením ve zkušební době, a nastoupila posléze jako uchazeč o zaměstnání na úřad práce, nedostanete podporu v nezaměstnanosti. Navíc budete mít ten paragraf, resp. skutečnost, že ke skončení došlo z důvodu zvlášť hrubého porušení pracovní kázně, v zápočtovém listu.
neomluvená absence a následná prac.neschopnost
Autor: Kamila Bartošová
vloženo: 8. 2. 2010 10:36:46
Dobrý den máme zaměstnance, který bez omluvy nepříšel 1.2.2010 do zaměstání, nyní přišla pošotu neschopenka, která má však počátek až 5.2.2010, tzn. 1-4.2. budeme brát jako neomluvenou absenci, co z této absence vyplývá - je možné okamžité zrušení prac.poměru (popř.jakým způsobem když zaměstnanec je nyní v prac.neschopnosti) nebo je možné krátit dovolenou - prostě jaký může mít neomluvená absence dopad. Děkuji Bartošová
RE: neomluvená absence a následná prac.neschopnost
vloženo: 8. 2. 2010 10:52:42
Dobrý den. Zálěží jen na Vás, jestli to vyhodnotíte jako zvlášť hrubé porušení pracovní kázně a tedy jako důvod k okamžitému zrušení PP. Doručit mu to můžete i během nemoci, žádná ochranná doba neplatí. Ano, za neomluvenou absenci lze krátit dovolenou - viz § 223 odst. 2 ZP.
neomluvená absence a následná prac.neschopnost
Autor: Kamila Bartošová
vloženo: 8. 2. 2010 12:05:25
Znamená to tedy, že pokud bychom to vyhodnotili jako hrubé porušení prac.kázně, můžeme ukončit prac.poměr např. k dnešku nebo zítřku - tj. v době jeho prac.neschopnosti a má popř. nárok na náhradu mzdy v prac.neschopnosti a následně nemocenské pokud bychom poměr neukončili? Děkuji
|< < 1 2 > >|