http://www.myx.cz

Zkrácení pracovní doby

Zkrácení pracovní doby

Pracovní doba

Autor:

Jano

Založeno: 13. 8. 2009
Počet příspěvků: 33
Zařazení: Pracovní doba
Nejnovější příspěvek: 27. 11. 2011 14:11
Může být nařízena týdenní pracovní doba v délce 32,5 hod.

Příspěvky v diskusi Zkrácení pracovní doby
Přidat příspěvek
krácení dovolené
Autor: Týna
vloženo: 2. 9. 2009 18:04:52
Dobrý den, máme zkrácenou prac.dobu na 30 hod. a 4 dny v týdnu může zaměstnavatel zkrátit poměrnou část dovolených ( máme 25 dni) a smlouvy jsou platné od 1.6.-31.12.2009
RE: krácení dovolené
Autor: Petr Bukovjan
vloženo: 2. 9. 2009 18:53:20
Dobrý den. Pokud došlo u zaměstnanců ke zkrácení pracovní doby a zároveň ke změně rozvržení (tj. z pěti dnů na čtyři), pak se musí púrávo an dovolenou přepočítat. Způsob přepočtu s konkrétním příkladem najdete v článku paní Ing. Chládkové do časopisu Práce a Mzda, třeba ho pan odborný redaktor Řezniček vloží...:)
RE: krácení dovolené
Autor: Jana
vloženo: 2. 9. 2009 22:53:50
Tak že pokud pracují 4 dny v týdnu tak nárok dovolené je v tomto případě 5 týdnů x 4 dny pracovní = 20.To znamená že od 1.1.- 31,5.je celoroční nárok na 25 dnů, 25 : 12 x 5 měsíců = 10,5 dne dovolené a od 1.6.- 31.12 je celoroční nárok na 20 dnů, 20 : 12 x 7 měsíců = 11,5 dne.Celkem je nárok na 22 dnů.Čerpat dovolenou bude jenom v těch čtyřech pracovních dnech a zaplaceno dostane tolik hodin, kolik jich připadlo na směnu.
RE: RE: krácení dovolené
vloženo: 3. 9. 2009 07:05:21
Dobrý den. Obávám se, Jano, že tímto způsobem to počítat nelze. Pokud by zaměstnanec vyčerpal nějakou dovolenou v tom prvním ropzvržení, musela by se přepočítat na nové. Pokud nečerpal nic, má pořád 5 týdnů dovolené, což pro něho nyní představuje 20 dnů. Ty bude čerpat.
RE: RE: RE: krácení dovolené
vloženo: 3. 9. 2009 07:55:18
Tak že podle vás, např.v případě vyčerpání 22-ti dnů dovolené v tom prvním období, by měl přečerpány dva dny dovolené? U nás počítáme nárok na dovolenou v podobných případěch tak jak jsem popsala.Domnívám se , že pokud by to bylo tedy chybně (podle mne spravedlivě), jedná se o výpočet ve prospěch zaměstnance a přípané kontrolní orgány by neměli nic namítat.Je to tak?
RE: RE: RE: RE: krácení dovolené
vloženo: 3. 9. 2009 07:59:53
O žádném přečerpání nemůže být řeč. Pokud v prvním období vyčerpal 22 dnů z 25, pak přepočtem 22x(20/25) dojdu k tomu, že pro nové rozvržení vyčerpal 17,5 dne dovolené a zbývá mu tedy k čepání 2,5 dne dovolené.
RE: RE: krácení dovolené
vloženo: 3. 9. 2009 11:13:25
... a tady je ten avizovaný příspěvek Ing. Chládkové s názvem "Dovolená a odstupné při změně délky a rozvržení pracovní doby": http://www.mzdovapraxe.cz/mp/cs/archiv/dokument/?doc=d5389v7438p1&search_query=dovolen%C3%A1+a+odstupn%C3%A9&search_results_page=
přesčasi ve zkrácené pracovní době
vloženo: 21. 9. 2009 20:56:15
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat. Mám smlouvu na šestihodinovou pracovní dobu a zaměstnavatel mě přikázal dělat přesčasi. Chtěla jsem se zeptat,jesli podle zákoníku práce můžu přesčasi dělat. Předem děkuji za odpověď.
Přesčasy a zkrácený pracovní úvazek
Autor: Zuzana Holušová
vloženo: 13. 10. 2009 09:12:15
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Naše zaměstnankyně pracuje na zkrácený úvazek., tj.4 hodiny denně/5 dnů v týdnu. Je prací přesčas u této zaměstnankyně práce nad tyto 4 hodiny denně? Pokud jde do práce v sobotu, mám za to, že je to práce přesčas a má rovněž nárok na příplatek v za sobotu. Děkuji za odpověď. Holušová Zuzana
RE: Přesčasy a zkrácený pracovní úvazek
vloženo: 13. 10. 2009 10:37:46
Dobrý den. Koukněte se na příspěvek od Jany o jedno políčko výše, je tam citace ze zákoníku práce. O práci přesčas nejde. Příplatek za sobotu by ale zaměstnanec dostal.
zkrácení týdenní pracovní doby
Autor: Kolbertová
vloženo: 19. 11. 2009 10:59:46
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda je zkrácení týdenní pracovní doby pro zaměstnavatele nějak časově omezeno, nebo pokud zaměstnanci zkrácení podepsali je na rozhodnutí zaměstnavatele jak dlouho potrvá.Děkuji
RE: zkrácení týdenní pracovní doby
vloženo: 19. 11. 2009 20:03:05
Dobrý den. Máte-li na mysli kratší pracovní dobu ve smyslu § 80 ZP (kratší pracovní úvazek), zálěží na tom, co jste sjednali. Pokud nebyla změna časově omezena (jako že se třeba po dvou třech měsících vracíte na původní úvazek), pak budete pracovat v kratším úvazku do té doby, než sjednáte se zaměstnavatelem další změnu.
délka dovolené při zkrácené pracovní době
Autor: Helena Šináglová
vloženo: 24. 11. 2009 17:58:23
Dobrý den, prosím o odpověď na kolik dnů dovolené mám nárok. Mám klasickou pracovní smlouvu na práci 4 hod. denně - 20 hod. týdně. Nový personální manažer tvrdí, že mám nárok pouze na polovinu dovolené tj. na 12,5 dne i když předchozí roky jsem měla dovolenou 25 dní za rok. Moc děkuji za odpověď.
RE: Zkrácení pracovní doby
vloženo: 13. 8. 2009 21:22:09
Dobrý den. Měl byste upřesnit, jak to myslíte. Pokud by to mělo být každý týden, jde o kratší pracovní dobu, na kterou je třeba se se zaměstnancem dohodnout. Pochybuji, že nějaký zaměstnavatel ve smyslu § 79 odst. 3 ZP na tuto délku zkrátí hromadně zaměstnancům jejich stanovenou týdenní pracovní dobu, protože by to nemělo dopad na výši jejich mzdy a hlavně práce nad tuto délku už by byla prací přesčas.
vloženo: 21. 9. 2009 22:29:23
Dovolím si vám opsat citaci zákoníku práce § 78 odst 1 písm. i) Pro účely úpravy pracovní doby a doby odpočinku je prací přesčas práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn. U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost.
Autor: Lucie
vloženo: 11. 11. 2009 12:05:14
Dobrý den, zaměstnavatel mi oznámíl, že mi zkracuje pracovní dobu na polovinu, tj. 20 hodin z ekonomického důvodu. Mě se to nelíbí. Smlouvu mám na 40 hodin. Jak teď postupovat? Děkuji.
RE: RE: Zkrácení pracovní doby
vloženo: 13. 8. 2009 23:23:45
Nemá tazatel náhodou na mysli např. 4 dny v týdnu práce a pátek volno? To teď zaměstnavatelé často dělají.
RE: RE: Zkrácení pracovní doby
vloženo: 11. 11. 2009 18:05:21
Dobrý den. Takto zaměstnavatel jednoduše postupovat nemůže, změna ze stanovené týdenní na kratší parcovní dobu je vždy věcí dohody. Je ale dost dobře možné, že pokud už do budoucna nebude potřebovat Vaši práci v plném úvazku, že byste se mohla stát nadbytečnou a dostat z tohoto důvodu výpověď. To ale jen spekuluji, předně byste mu měla vysvětlit, že sám Vám zkrátit pracovní dobu takto nemůže.
RE: RE: RE: Zkrácení pracovní doby
vloženo: 14. 8. 2009 07:14:43
Dobrý den. Možná ano. Pak platí to, co bylo uvedeno výše, totiž že na takové pracovní době je třeba se se zaměstnancem dohodnout. Jinak by byl pátek dnem, v němž trvá zaměstnavateli překážka v práci, a zaměstnanec by pobíral náhradu mzdy.
RE: RE: RE: RE: Zkrácení pracovní doby
Autor: Jano
vloženo: 14. 8. 2009 07:46:56
Takto bylo dohodnuto s odbory: S účinností ode dne 1.6.2009 se upravuje délka stanovené týdenní pracovní doby uvedených zaměstnanců tak, že délka čisté pracovní doby uvedených zaměstnanců se stanoví na 32,5 hodiny týdně. V souvislosti s touto úpravou délky pracovní doby bude příslušně upravena i mzda těchto zaměstnanců.
RE: RE: RE: Zkrácení pracovní doby
Autor: Lucie
vloženo: 11. 11. 2009 19:00:25
Když odmítnu podepsat novou smlouvu na zkrácenou pracovní dobu a dostanu výpověď, mám nárok odstupné?
RE: RE: RE: RE: Zkrácení pracovní doby
vloženo: 19. 11. 2009 20:00:13
Dobrý den. Záleží na tom, z jakého důvodu dostanete výpověď. Dá se předpokládat, že to bude skutečně nadbytečnost, pak Vám právo na odstupné skutečně vznikne.
RE: RE: RE: RE: RE: Zkrácení pracovní doby
vloženo: 14. 8. 2009 08:10:43
Pokud má jít o zkrácení stanovené týdenní pracovní doby dle § 79 odst. 3 ZP (tedy hromadně a nikoliv individuální dohodou se zaměstanncem), pak mne překvapuje, že je to spojeno se snížením mzdy. I když je pravda, že pokud máte mzdu stanovenu mzdovým výměrem, tak tomu moc nezabráníte.
RE: RE: RE: RE: RE: Zkrácení pracovní doby
vloženo: 12. 5. 2010 09:20:42
Asi s křížkem po funuse, že? Třeba si to autor dotazu přečte. Odbory a zaměstnavatel mohou sjednat v kolektivní smlouvě zkrácenou týdenní pracovní dobu podle § 79, ale POZOR!!! bez snížení mzdy. Zkrácení týdenní pracovní doby se snížením mzdy lze pouze dohodnout se zaměstnancem a to tak, že sjednáte v pracovní smlouvě kratší pracovní dobu podle § 80. Pak můžete předat dekret na nižší mzdu.
RE: délka dovolené při zkrácené pracovní době
Autor: Jitka
vloženo: 12. 5. 2010 12:22:57
Dobrý den, máte stále nárok na 25 dní dovolené, pouze náhradu mzdy za čerpání dovolené budete mít (a i dříve jste určitě měla) pouze za 4 hodiny denně.
|< < 1 2 > >|