RE: RE: Dovolená při zkráceném pracovním úvazku
vloženo:
1. 7. 2010 14:14:58
Dobrý den.
Budu předpokládat, že v současné době pracujete na 40 hodin, a to v rozvržení od pondělí do pátku po 8-mi hodinách. POkud byste přistoupila na kratší parcovní úvazek, bude z hlediska dovolené zákěžet na tom, jestli jste už nějakou čerpala v prvním (původním) rozvržení, nebo ne. Pokud ne, platí, že máte i nadále právo na 4 (nebo více) týdnů dovolené, Váš týden představuje 4 dny, takže celkem budete čerpat 16 (nebo více) dnů dovolené - 4x4. Pokud ano, musí se dovolená přepočítat na nové rozvržení. Řešení najdete v níže uvedeném příkladu, který jsem vložil s paní Ing. Chládkovou do naší knihy o dovolené a překážkách v práci: Pracovní poměr zaměstnance trval po dobu celého kalendářního roku. V kalendářních měsících leden až duben činila jeho stanovená týdenní pracovní doba 40 hodin a rozvržena byla na pondělí až pátek (5 dnů v týdnu po 8-mi hodinových směnách). Z důvodu finanční krize jsme mu navrhli na přechodné období kratší pracovní úvazek a on na tento návrh přistoupil. V kalendářních měsících květen až červenec platila proto sjednaná kratší pracovní doba 32 hodin týdně s rozvržením na pondělí až čtvrtek (4 dny v týdnu v 8-mi hodinových směnách). V kalendářních měsících srpen až prosinec pracoval zaměstnanec znovu ve své stanovené týdenní pracovní době 40 hodin a v původním rozvržení do 5-ti dnů.
Jak u tohoto zaměstnance počítat nárok na dovolenou, když celoroční výměra dovolené za kalendářní rok je u zaměstnavatele 5 týdnů a zaměstnanec čerpal do dubna 3 dny dovolené a v dalším období do července 4 dny dovolené?
Odpověď
Dochází-li u zaměstnance v průběhu kalendářního roku ke změně rozvržení pracovní doby, přísluší mu za tento rok dovolená v poměru, který odpovídá délce příslušného rozvržení pracovní doby. V případě rozvržení pracovní doby na 5 dnů v týdnu činí dovolená ve dnech celkem 25 dnů (5x5). V případě jejího rozvržení pouze na 4 dny jde o 20 dnů dovolené (5x4).
Zaměstnanec vyčerpal v období měsíců leden až duben 3 dny dovolené v rozvržení, které představuje v přepočtu na dny 25 dnů dovolené. Tyto vyčerpané dny je třeba přepočítat do období měsíců květen až červenec (kolik dnů dovolené představují 3 vyčerpané dny ve vztahu k celkovému právu na 20 dnů). Výpočet bude následující:
3 x (20/25) = 2,4 ..... zaokrouhleno na 2,5 dne dovolené
V rozvržení pracovní doby do 4 dnů v týdnu činí vyčerpaná dovolená 2,5 dne. Zaměstnanec vyčerpal v tomto období další 4 dny, celkem tedy 6,5 dne. Do celkového práva 20 dnů mu zbývá 13,5 dne dovolené. Při přechodu znovu na rozvržení od pondělí do pátku je nutno provést nový přepočet zbývající dovolené, a to následovně:
13,5 x (25/20) = 16,875 ...... zaokrouhleno na 17 dnů dovolené
Za daný kalendářní rok zbývá zaměstnanci k čerpání ještě 17 dnů dovolené. Takové právo by mu zůstalo zachováno za předpokladu, že se rozvržení do konce kalendářního roku již nezmění. Ke stejnému výsledku by přitom zaměstnavatel došel i v případě, že by vycházel z poměru mezi stanovenou týdenní pracovní dobou a kratší pracovní dobou zaměstnance (40/32).