http://www.myx.cz

Dovolená při zkráceném pracovním úvazku

Dovolená při zkráceném pracovním úvazku

Dovolená

Autor:

Jana S.

Založeno: 28. 8. 2009
Počet příspěvků: 33
Zařazení: Dovolená
Nejnovější příspěvek: 24. 1. 2012 16:01
Dobrý den, jaký nárok na dovolenou vzniká při zkráceném úvazku, jestliže zaměstnanec nepracuje všech 5 dní v týdnu, ale týdenní pracovní dobu odpracuje např. jen ze 4 dny. 1) jedná se v tomto případě vůbec o nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, pokud zaměstnanec standardně v každém týdnu odpracuje stejnou pracovní dobu, pouze ne v 5 dnech, ale ve 4 dnech? 2) může zaměstnavatel v tomto případě krátit nejen počet proplácených hodin za 1 den dovolené (co vím, zaměstnavatelé zaměstnanci při úvazku např. 0,5 proplatí 1 den dovolené jako 4 hodiny), ale i počet dní, na které má zaměstnanec nárok (klasicky 5 dní x 4 týdny = 20 dní, pokud pracujete jen 4 dny v týdny, pak 4 dny x 4 týdny = 16 dní)? Tzn. máte nárok jen na 16 dní, přičemž 1 den dovolené se vám proplácí jako "4-hodinový"? Nebo jak by to mělo být? Děkuji předem za odpověď.

Příspěvky v diskusi Dovolená při zkráceném ...
Přidat příspěvek
RE: Dovolená při zkráceném pracovním úvazku
Autor: Jana
vloženo: 28. 8. 2009 14:24:14
Pokud má někdo stanovenu pracovní dobu např. pondělí-čtvrtek 4hod./denně, tak se nejedná o nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, ale o rovnoměrně rozvrženou pouze do čtyř dnů v týdnu.Při nároku na dovolenou v celkové délce 20 dnů tak musí dojít ke krácení (ne 5 dnů x 4 týdny= 20) 4 dny x 4 týdny = 16 dnů a při čerpání dovolené se proplatí náhradou tolik hodin, kolik jich bylo zameškáno, čili 4 hod./den.
Autor: Petr Bukovjan
vloženo: 28. 8. 2009 14:29:17
Dobrý den. Předně je třeba upozornit, že pokud zaměstnanec ve 4 dnech z týdne odpracuje stanovenou týdenní pracovní dobu (např. 40 hodin), nejde o kratší pracovní úvazek, ale o klasický plný úvazek. Pokud by to ale v těch 4 dnech nedávalo stanovenou týdenní pracovní dobu, o kratší úvazek ve smyslu § 80 ZP samozřejmě jde. Jestliže ty čtyři dny odpracuje zaměstnanec pravidelně v každém týdnu, jde zároveň o rovnoměrné rozvržení pracovní doby, protože v každém týdnu je pracovní doba stejně dlouhá. Kdyby přitom měla být směna v nekterém dni delší 9 hodin, musí existovat dohoda se zaměstnancem o jiné úpravě pracovní doby, protože 9 hodin je jinak pro rovnoměrné rozvržení pracovní doby maximum. Jestliže platí, že zaměstnanec pracuje po stanovenou týdenní pracovní dobu, musí se uplatnit v tomto případě § 216 odst. 4 ZP a brát jak pro účely vzniku práva na dovolenou, tak pro účely jejího krácení (vyjma neomluveného zameškání práce), že pracuje 5 dnů v týdnu. To se samozřejmě neuplatní tam, kde jde o kratší úvazek, tam berete jen ty 4 dny. Co se týče čerpání dovolené, i tento zaměstnanec má právo na dovolenou v délce 4 týdny. Jeho týden představuje ale 4 dny, takže převedeno na dny je to 16 dnů (dovolenou bude totiž čerpat jen ve dny, kdy měl mít směnu). Za čerpání dovolené obdrží náhradu ve výši průmerného výdělku a odpovídající délce směny.
Autor: neznama
vloženo: 29. 9. 2009 15:42:24
zamesnankyne pracuje jako vedouci stravovani v materske skole na 4hod.denne.Na kolik dovolene ma narok.Moje nadrizena me tvrdi ze ma narok na 25dni dovolene je to pravda?
vloženo: 8. 10. 2009 10:11:48
Dobrý den. Nevím jestli jsem svůj problém pojala a zpracovala správně. Zaměstnanec mi do 30.9.2009 pracuje klasicky na 8 hodin denně a 5 dní v týdnu. Od 1.10.2009 se mu, ale pracovní poměr krátí na 8 hodin denně, ale jen 3 dny v týdnu. Dovolenou jsem mu počítala tak, že do konce září má nárok na 15 dnů (20:12*9). Od října mi vyšel nárok na 3 dny dovolené. To jsem počítala 3 dny v týdnu x 4 týdny = 12 dnů na celý kalendářní rok. Dále jsem postupovala, že jsem vydělila nárok na celý kalendářní rok 12 dnů počtem měsíců v roce (12). Vyšel mi nárok na 1 kalendářní měsíc 1 den. Za odbobí od října do prosince je tedy nárok na 3 dny. CELKOVÝ NÁROK na rok 2009 je tedy 15 + 3 = 18 dnů Postupovala jsem správně?? Děkuji za odpověď
RE: RE: Dovolená při zkráceném pracovním úvazku
Autor: Jana S.
vloženo: 28. 8. 2009 15:03:04
Dobrý den, pokud má tedy zaměstnanec zkrácený úvazek a má odpracovat každý týden 30 hodin (a odpracuje) a odpracuje je ve 4 dnech, má nárok (za jinak běžných podmínek a splněných nároků) na 16 dní dovolené (pokud je ve firmě standardně 20 dní dovolené), přičemž 1 den dovolené je proplácený jako 7,5-hodinový (průměrná délka směny: 30 h týdně / 4 dny = 7,5 h/den)? Děkuji.
Autor: neznama
vloženo: 29. 9. 2009 15:45:02
dobry den,jaky narok ma na dovolenou vedouci stravovani MŠ ,ktera dela 4 hodiny denne???
vloženo: 29. 9. 2009 15:50:46
Dobrý den. Pokud pracuje 5 dnů v týdnu, tak ano. Kratší úvazek se jí projeví nikolv na výměře dovolené, ale na náhradě platu za její čerpání (budou to jen 4 hodiny za den dovolené).
vloženo: 8. 10. 2009 10:28:49
Dobrý den. Bohužel, obávám se, že takto to počítat nelze. Jsou dvě varianty. Buď zaměstnanec do konce září a tedy ve své stanovené týdenní pracovní době rozvržené do 5 dnů žádnou dovolenou nečerpal a pak mu zůstává pořád celoroční nárok na 4 týdny, který při kratší pracovní době rozvržené do 3 dnů v týdnu představuje pro něho celkem 12 dnů. Nebo již něco čerpal a pak je potřeba vyčerpanou dovolenou přepočítat na nové rozvržení pracovní doby. Napište, jestli něco už čerpal
RE: RE: RE: Dovolená při zkráceném pracovním úvazku
vloženo: 8. 10. 2009 10:39:37
Děkuji za Vaši odpověď. Zaměstnanec vyčerpal do konce srpna 16 dnů dovolné. V září má další 4 dny. Takže by ji vyčerpal celou. Proto se obávám, že mu budu muset o 2 nárok zkrátit a na tyto 2 dny dát neplacené volno. Byl by tento způsob správný?
RE: RE: RE: RE: Dovolená při zkráceném pracovním úvazku
vloženo: 8. 10. 2009 13:03:49
Dobrý den. Takže budu vycházet z toho, že při pracovní době 40 hodin rozvržené do 5-ti dnů v týdnu vyčerpal zaměstnanec 16 dnů dovolené a v kratší pracovní době 24 hodin rozvržené do 3 dnů v týdnu vyčerpal další 4 dny dovolené. Na začátku září bylo potřeba přepočítat jeho právo na dovolenou. Jak jsem avizoval, při pětidenním týdnu je jeho právo přepočtené na dny celkem 20 dnů, při třídenním týdnu celkem 12 dnů. Nejprve bylo potřeba zjistit, kolik činí jím vyčerpaných 16 dnů dovolené v novém rozvržení pracovní doby, a to následovně: 16 x (12 / 20) = 9,5 dne dovolené po zaokrouhlení. Ke stejnému výsledku byste došla, kdybyste vycházela z poměru délky pracovní doby, tedy 16 x (24 / 40). To znamená, že do celkového práva na 12 dnů dovolené mu zbývalo vyčerpat 2,5 dne. Jestliže vyčerpal 4 dny, pak o 1,5 dne dovolenou přečerpal a je povinen vyplacenou náhradu mzdy zaměstnavateli vrátit.
RE: RE: RE: RE: RE: Dovolená při zkráceném pracovním úvazku
vloženo: 15. 10. 2009 09:22:03
Dobrý den, uplatnil by se stejný přepočet již vyčerpané dovolené i při přechodu z rovnoměrného rozvržení na nerovnoměrné (nebo naopak) v průběhu roku, bez toho aby šlo o změnu na kratší prac. dobu? Např. změna z 5x8 hod na 11 hod. směny při zachování st. týd. pr. doby 40 hod/ týdně v průměru za vyrovnávací období?
Autor: petra novotna
vloženo: 13. 5. 2010 12:09:25
Dobrý den, prosím o radu, minuly rok jsem byla zamestnana na HPP, od zacatku tohoto roku jsem byla zamestnana na zkraceny uvazek, jelikoz se mi prevadela dovolena z minuleho roku nastal problem s propoctem nahrady za tuto dovolenou - jelikoz jsem ukoncila pracovni pomer a nevycerpat dovolenou, byla mi dovolená proplacena. Vysledna castka byla pocitana z aktualniho pracovniho pomeru -tedy i dny stare dovolene byly vansobeny jen 4 hodinami, nikoliv 8. Je to prosím správný postup? moc dekuji
vloženo: 13. 5. 2010 20:58:46
Ano, je to správně.
Dovolená při zkrácené pracovní době
Autor: Libor
vloženo: 7. 6. 2010 22:17:56
Mám ve smlouvě uvedeno toto: Zaměstnavatel stanovuje pracovní dobu jako pružnou pro 4týdenní pracovní období, v němž si zaměstnanec sám volí začátek a konec směn a je povinen v období 4 po sobě jdoucích týdnů stanovených zaměstnavatelem, odpracovat pracovní dobu připadající podle rozvržené 21 hodinové týdenní pracovní doby na toto 4 týdenní období. Časový úsek, v němž je zaměstnanec povinen být na pracovišti je od 8 do 13 hodin. Jaký mám nárok na dovolenou? Postupuje zaměstnavatel správně, když mi ve smlouvě uvedl pouze 2 týdny dovolené za rok?
RE: Dovolená při zkrácené pracovní době
vloženo: 10. 6. 2010 07:41:53
Už dlouho jsem se nezapojil do diskuse, neměl jsem v práci ani minutu volnou. Ale dnes mi to nedalo. Tato diskuse mě zaujala. K paní Janě: ad 1) Pokud odpracuje zaměstnanec v každém týdnu stejnou dobu jde o rovnoměrnou PD, ale za podmínky, že délka kterékoliv směny nepřesáhla 9 hodin. ad 2) Zaměstnavatel nekrátá dobu 1 dne dovolené, zaměstnavatel musí dodržet zákoník práce a při tzv. úvazku 20 hod. týdně (0,5) vzniká nárok na dovolenou 4 hodiny denně. Počet dnů je odvislý od toho zda pracovní poměr trvá celý rok, pak má 20 dnů (po 4 hodinách) nebo více dnů, pokud je to sjednáno ve vnitřním předpisu. Pokud trvá prac.poměr jenpo část roku pak za každý měsíc 1/12 z 20 dnů po 4 hodinách. Pokud neodpracuje 60 dnů, pak se počítá nárok počtu dnů za každých 21 odpracovaných dnů 1/12 z 20. Druhá část ad 2) Pokud zaměstnanec pracuje 4 hodiny denně jen 4 dny v týdnu (16 hod. týdně), pak má nárok na 4 týdny dovolené (zákoník práce hovoří o týdnech!!!! neo dnech), pokud pracoval po celý rok u zaměstnavatele. 1 týden dovolené představuje u takového zaměstnance proplacené 4 dny po 4 hodinách. Co je na tom špatně? Tak to prostě vyplývá ze zákoníku práce, Jano. Ten kdo má průměrnou délku směny 8 hodin, ten má prolpcaneo 8 hodin, ten kdo má průměrnou délku směny 4 hodiny má proplaceny 4 hodiny, ten kdo pracuje 5 dnů v týdnu po 3 hodinách, ten má týden dovolené proplacený 5 dnů po 3 hodinách. Jednoduchá matematika. A u nerovnoměrné PD vřele doporučuji využívat § 222, tj. proplácet 1 den dovolené v průměrné délce směny. Pak můžete ponechat nárok na dovolenou 20 dnů (zaměstnanci si navzájem rovnoměrná-nerovnoměrná nezávidí), nic nemusíte neustále přepočítávat, proplatíte 20x8 h., čímž nevzniká ani přeplatek ani nedoplatek. Do výkonu započítáte ale skutečně naplánovaný počet hodin ve dnech dovolené!!!! Takže proplatit 8 hod. a do výkonu apř. 10 hod. v dalším období proplatit 8 hod. a do výkonu 6 hod. aby splnil tzv. povinný výkon na dané vyrovnávací období. Já kdybych měl tu moc, tak bych v zákoníku práce zrušil ten surově složitý způsob přepočítávání dovolené u nerovnoměrné pracovní doby!!!
RE: RE: RE: Dovolená při zkráceném pracovním úvazku
vloženo: 10. 6. 2010 07:47:22
Ano. Já být oním zaměstnancem, tak si dohaduji dovolenou vždy v týdnech, pak bych měl vždy volno do soboty do neděle a proplaceno, tak jak správně popisujete. Pak bych měl 4x5 dnů osobního volna=20 dnů. Pokud bych ale čerpal dovolenou po dnech, tak budu mít jen 16 dnů opravdového volna.
vloženo: 10. 6. 2010 07:56:55
Potvrzuji Janinu odpověď s přidáním "bohužel"!!! Mě se to osobně nelíbí, změnil bych v této části zákoník práce ve prospěch zaměstnance tak, aby se zachovával nárok na to, co jsem si odpracoval a ne že po změně "úvazku" nebo režimu o to přijdu. V dovolené je ještě hodně věcí na nápravu tak, jako u pracovní doby - u té např. týdny po sobě jdoucí a zmatky s tím spojené pro mzáře při "MĚSÍČNÍ" uzávěrce - neděláme uzávěrku 4 týdny po sobě jdoucí. Pan Sládek by se měl zamyslet nebo být více ve styku s praktiky a PaMáky.
RE: Dovolená při zkrácené pracovní době
vloženo: 10. 6. 2010 08:05:29
Nějak mi to matematicky nesedí: 8-13=5 hodin práce x 5 dnů = 25 hodi týdně, Takže máte stanoveno ne 21 hodin týdně ale 25 hodin týdně ač ve smlouvě je to jinak. pro Vás by musel být buď 4-týdenní pracovní týden, o čemž se nezmiňujete nebo kratší "základní pracovní doba" a ne 8-13 h. Pokud máte rozvrženou pracovní dobu na 5 dnů v týdnu, pak máte nárok na 4 týdny dovolené nebo více pokud je to sjednáno ve vnitřním předpise a pokud pracujete po celý rok. Pokud máte stanoveno 4 dny v týdnu, pak máte náro na 4 týdny dovolené, ale k proplacení jen 4 dny po 21:4=5,25 hod. denně. Zaměstnavatel nesmí ani podle zákoníku nemůže sjednat v pracovní smlouvě konkrétní počet týdnů dovolené, protože můžete mít např. překážku v práci delší jak 100 dnů a dovolená se ze zákona krátí o 1/12 za prvních 100 dnů a pak za každých 21 dnů o 1/12. Takže je to holý nesmysl sjednávat počet týdnů v pracovní smlouvě. Pokud to nemáte sjednáno ani v pracovní smlouvě ani ve vnitřním předpise, pak je nárok ze zákona, který činí min. 4 týdny!!! Toto ujednání v pracovní smlouvě je prostě neplatné, ne-li celá pracovní smlouva, ale to by lépe odpověděl pan JUDr. Bukovjan.
dovolená a zkrácený úvazek
Autor: Otáhalová Richtárová
vloženo: 14. 6. 2010 20:48:16
Dobrý den, zaměstnankyně se smlouvou na dobu neručitou pracuje od 1.1. - 31.8.2010 na poloviční úvazek, od 1.9. - 31.12. pak opět začně pracovat na celý úvazek. Jestliže je celkový počet dovolené poskytované zaměstnavatelem za rok 20 dnů, kolik dnů dovolené bude mít proplaceny jen 4 hodin a kolik dnů dovolené bude mít proplaceno 8 hodin? předem děkuji za odpovědˇ
Autor: Zdeňka Podloucká
vloženo: 17. 6. 2010 07:03:45
Vloni a od 1.1.2010 do 30.4.2010 jsem pracovala na zkrácený úvazek 7 hodin denně. Od 1.1.2010 pracuji na plný úvazek, 8 hodin denně. Měla jsem plný nárok dnů dovolené, placené za 7 hodin - ok. K 30.4. jsem nevyčerpala všechen nárok. Zbávající dovolené by se dle mého neměla krátit a bude se mi dále proplácet plný nárok, ale za 8 hodin, i když jsem letos nečerpala žádnou nárokovou dovolenou za rok 2010? Zaměstavatel mi dovolenou pokrátil. Díky za odpověď. Zdena
vloženo: 17. 6. 2010 07:40:09
Dobrý den. Plný úvazek máte zřejmě od 1.5.2010. Na tom ale nesejde. Pokud jste pracovala předtím i teď v pětidenním pracovním týdnu, jen s tím rozdílem, že dříve byla směna dlouhá 7 hodin (a úvazek tedy 35 hodin) a nyní je směna dlouhá 8 hodin (a úvazek činí 40 hodin), pak to nic nemění na tom, že Váš nárok na dovolenou přepočtený na dny je pořád stejný (při 4 týdnech 20 dnů. při 5 týdnech 25 dnů) a skutečně budete nyní dostávat náhradu za 8 hodin, jako jste předtím dostávala za 7hodin. K žádnému krácení není důvod, zaměstnavatel postupoval špatně.
Autor: Mattechi Laďka
vloženo: 1. 7. 2010 13:40:33
Dobrý den,od září mi zaměstnavatel nabídl zkrácený prac .úvazek,nevím jak v takovém případě bude počítat dovolenou,pracovala bych 8 hodin denně 4 dny v týdnu
vloženo: 1. 7. 2010 14:14:58
Dobrý den. Budu předpokládat, že v současné době pracujete na 40 hodin, a to v rozvržení od pondělí do pátku po 8-mi hodinách. POkud byste přistoupila na kratší parcovní úvazek, bude z hlediska dovolené zákěžet na tom, jestli jste už nějakou čerpala v prvním (původním) rozvržení, nebo ne. Pokud ne, platí, že máte i nadále právo na 4 (nebo více) týdnů dovolené, Váš týden představuje 4 dny, takže celkem budete čerpat 16 (nebo více) dnů dovolené - 4x4. Pokud ano, musí se dovolená přepočítat na nové rozvržení. Řešení najdete v níže uvedeném příkladu, který jsem vložil s paní Ing. Chládkovou do naší knihy o dovolené a překážkách v práci: Pracovní poměr zaměstnance trval po dobu celého kalendářního roku. V kalendářních měsících leden až duben činila jeho stanovená týdenní pracovní doba 40 hodin a rozvržena byla na pondělí až pátek (5 dnů v týdnu po 8-mi hodinových směnách). Z důvodu finanční krize jsme mu navrhli na přechodné období kratší pracovní úvazek a on na tento návrh přistoupil. V kalendářních měsících květen až červenec platila proto sjednaná kratší pracovní doba 32 hodin týdně s rozvržením na pondělí až čtvrtek (4 dny v týdnu v 8-mi hodinových směnách). V kalendářních měsících srpen až prosinec pracoval zaměstnanec znovu ve své stanovené týdenní pracovní době 40 hodin a v původním rozvržení do 5-ti dnů. Jak u tohoto zaměstnance počítat nárok na dovolenou, když celoroční výměra dovolené za kalendářní rok je u zaměstnavatele 5 týdnů a zaměstnanec čerpal do dubna 3 dny dovolené a v dalším období do července 4 dny dovolené? Odpověď Dochází-li u zaměstnance v průběhu kalendářního roku ke změně rozvržení pracovní doby, přísluší mu za tento rok dovolená v poměru, který odpovídá délce příslušného rozvržení pracovní doby. V případě rozvržení pracovní doby na 5 dnů v týdnu činí dovolená ve dnech celkem 25 dnů (5x5). V případě jejího rozvržení pouze na 4 dny jde o 20 dnů dovolené (5x4). Zaměstnanec vyčerpal v období měsíců leden až duben 3 dny dovolené v rozvržení, které představuje v přepočtu na dny 25 dnů dovolené. Tyto vyčerpané dny je třeba přepočítat do období měsíců květen až červenec (kolik dnů dovolené představují 3 vyčerpané dny ve vztahu k celkovému právu na 20 dnů). Výpočet bude následující: 3 x (20/25) = 2,4 ..... zaokrouhleno na 2,5 dne dovolené V rozvržení pracovní doby do 4 dnů v týdnu činí vyčerpaná dovolená 2,5 dne. Zaměstnanec vyčerpal v tomto období další 4 dny, celkem tedy 6,5 dne. Do celkového práva 20 dnů mu zbývá 13,5 dne dovolené. Při přechodu znovu na rozvržení od pondělí do pátku je nutno provést nový přepočet zbývající dovolené, a to následovně: 13,5 x (25/20) = 16,875 ...... zaokrouhleno na 17 dnů dovolené Za daný kalendářní rok zbývá zaměstnanci k čerpání ještě 17 dnů dovolené. Takové právo by mu zůstalo zachováno za předpokladu, že se rozvržení do konce kalendářního roku již nezmění. Ke stejnému výsledku by přitom zaměstnavatel došel i v případě, že by vycházel z poměru mezi stanovenou týdenní pracovní dobou a kratší pracovní dobou zaměstnance (40/32).
Autor: Karel Polsky
vloženo: 13. 7. 2010 09:07:01
Dobry den, rad bych se na Vas obratil s kratkym dotazem: -ve firme mame 4 tydny dovolene -ja jsem pracoval od ledna do konce cervna na polovicni uvazek (bez toho aniz bych si vybral dovolenou) -od cervence pracuji na plny uvazek Muzete mi poradit na kolik dni dovolene mam nyni v danem roce narok? Dekuji za odpoved, Karel Polsky
vloženo: 13. 7. 2010 18:08:50
Pokud máte jenom zkrácenou pracovní dobu, ale pracujete pondělí-pátek,tak nárok na dovolenou máte stejný jako ostatní zaměstnanci, tedy 20 případně 25 dnů. .
|< < 1 2 > >|